4 / 11

Scenariu apocaliptic: leul se depreciaza! Este posibil asa ceva?

Fondul Monetar International (FMI) a emis in octombrie una dintre cele mai subre estimari pentru economia romaneasca. Specialistii FMI considera ca in cazul unei intensificari puternice a crizei din zona euro, Romania ar inregistrat o contractie economica de 5% si o depreciere a leului cu 15-20%.

Astfel, daca luam in calcul cursul afisat de BNR ieri, de 4,54 lei/euro, o depreciere de 15-20% ar conduce cotatia monedei unice in intervalul 5,2-5,45 lei.

Desi scenariul FMI pare un pic „apocaliptic” pentru economia romaneasca, si mai ales pentru cursul de schimb leu/euro, prognoza Fondului merita luata in seama.

In primul rand, in perioada ianuarie-iulie 2012, leul s-a depreciat cu 7,5% in raport cu euro, pana la un nivel record de 4,64 lei/euro. Moneda nationala si-a mai revenit in urmatoarele luni, insa leul este tot cu 5% mai slab decat la inceputul anului.

De la caderea Lehman Brothers, leul s-a depreciat cu peste 27% in fata euro, astfel ca o noua recesiune atat in zona euro, cat si pe plan local, ar arunca moneda nationala in corzi.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri