3 / 15

Indemnizatii marite pentru mame si alocatii mai mari pentru copii

Parintii care raman acasa sa se ocupe de cresterea copilului nou-nascut primesc o indemnizatie de 85% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni. Cuantumul ei nu poate insa depasi 3.400 de lei, in cazul celor care opteaza pentru un concediu de un an de cresterea copilului, respectiv 1.200 de lei, in cazul unui concediu de doi ani.


Acestia au doua variante:

  • fie sa opteze pentru un concediu de doi ani pentru cresterea copilului, dar cu o indemnizatie maxima plafonata la 1.200 lei
  • fie sa aleaga un concediu de un an, cu o indemnizatie maxima de 3.400 de lei si cu o prima lunara de 500 de lei pentru intregul interval de pana la 24 de luni.

In septembrie 2015, plenul Senatului a adoptat o propunere legislativa prin care mamele care isi exprimau dorinta de a alege un concediu de doi ani pentru cresterea copilului urmau sa beneficieze de o indemnizatie al carei plafon maxim urma sa fie majorat de la 1.200 de lei la 3.400 de lei pentru primele 12 luni din cei doi ani de concediu.


La acea data, senatorii aratau ca a fost eliminata discriminarea care exista intre mamele care optau sa stea in concediu de crestere a copilului un an si cele care stateau doi ani.


Cu toate aceasta, in ianuarie 2016, nicio modificare nu a avut loc, iar parintii care raman acasa timp de doi ani sa se ocupe de ingrijirea copilul primesc maxim 1.200 de lei pe luna, indiferent de salariul pe care il aveau anterior nasterii celui mic.

Alocatiile copiilor, inca mici


Peste 3,7 milioane de copii beneficiaza inca de la jumatatea anului trecut de dublarea alocatiilor, de la 42 de lei la 84 de lei pe luna. Aceasta a reprezentat cea mai consistenta masura privind marirea alocatiilor luata de-a lungul timpului.


Cu toate acestea, suma este considerata in continuare insuficiente de catre majoritatea parintilor, care argumenteaza ca nevoile dintr-o luna ale copiilor sunt mult mai mari.


Foto: Syda Productions, Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri