2 / 14

Fiscalitate: Avalansa de modificari

Trei masuri fiscale majore au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2017, insa toate au fost initiate de guvernul Victor Ponta, in 2015. In decembrie 2016, liderul PSD Liviu Dragnea a incercat fara succes sa il convinga pe premierul de atunci, Dacian Ciolos, sa amane aceste masuri.

Cele mai importante modificari fiscale din 2017:

  • Reducerea generalizata a TVA de la 20% la 19%.
  • Eliminarea supraaccizei de 7 eurocenti pe fiecare litru de carburanti.
  • Eliminarea asa-zisei “taxe pe stalp” – taxa pe constructii speciale, de 1% din valoarea contabila a constructiilor.

Anul 2018 a adus o serie lunga de modificari fiscale, cea mai controversata fiind mutarea contributiilor sociale de la angajatori la angajati.

Cele mai importante modificari fiscale din 2018:

  • Plata contributiilor sociale (pensii si sanatate) a trecut din sarcina angajatorilor in cea a angajatilor, dar sumele urmau sa fie retinute si virate tot de catre angajatori. Angajatorii urmau astfel sa mai suporte doar o contributie asiguratoare pentru munca, de 2,25% din fondul de salarii, care acopera riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical si creante salariale. Nivelul contributiilor calculate la un salariu a scazut astfel cu doua puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%. Din acest cuantum, 35% este suportat de angajat, cu 25% pentru pensii si 10% pentru sanatate. De cealalta parte, firmele au fost nevoite sa majoreze salariile brute cu circa 20% astfel incat veniturile nete ale angajatilor sa ramana neschimbate.
  • Este eliminata exceptia de la plata a cotei pentru asigurarile sociale de sanatate (CASS) pentru persoanele care au venituri din investitii sau alte surse daca obtin si venituri din salarii sau pensii.
  • Salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.450 la 1.900 de lei.
  • Impozitul pe venit a scazut de la 16% la 10% pentru persoanele care obtin venituri din salarii, pensii, activitati independente.
  • Piata energiei electrice s-a liberalizat total, astfel ca orice consumator casnic poate alege furnizorul de energie electrica, indiferent de zona in care locuieste.
  • Firmele in insolventa si cele cu intarzieri la plata TVA sunt obligate sa aplice sistemul “Split TVA”.
  • Angajatii din sistemul public primesc de vouchere de vacanta, pana la 30 noiembrie 2018, in cuantum de 1.450 de lei pentru fiecare salariat.
2019: Scandalul Ordonantei Taxelor – OUG 114

Pentru a acoperi o gaura de 10 mld. lei in deficitul bugetar, Guvernul Dancila a anuntat in decembrie 2018 controversata “Ordonanta a taxelor” (OUG 114), prin care erau introduse o serie de noi taxe si modificari fiscale si de legislatie cu impact puternic negativ asupra bancilor, companiilor din energie, telecom si din industria pensiilor private.

In forma initiala, OUG 114 introducerea o taxa pe active in cazul bancilor (in functie de nivelul ROBOR) impunea o taxa de 3% pe afacerile companiilor de telecomunicatii, impunea o taxa de 2% pe afacerile companiilor din energie, precum si plafonarea pretului la energie la nivelul de 68 lei/MWh – desi, teoretic, piata era liberalizata.

Dupa o adevarata avalansa de critici venita din mediul privat, majoritatea masurilor anuntate in OUG 114 au fost drastic modificate in 2019. Astfel, cota de impozitare a bancilor a fost redusa de la 1,2% la cel mult 0,4%, iar din baza impozabila au fost eliminate o serie de active; administratorii fondurilor de pensii vor fi nevoiti sa mareasca capitalul social al societatilor cu aproximativ 75 mil. euro, in comparatie cu 800 mil. euro daca erau mentinute prevederile initiale din ordonanta; in piata de energie, taxa de 2% pe afacerile companiilor a fost eliminata, iar articolul care prevedea plafonarea preturilor a fost abrogat; in sectorul telecom, taxa de 3% pe afacerile companiilor a fost anulata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri