13 / 14

Turismul, la bilant: de la masuri populiste, la strategii si solutii pentru dezvoltarea industriei

Voucherele de vacanta, una dintre masurile cu cel mai mare impact pozitiv pentru turismului din Romania

Masura acordarii voucherelor de vacanta vizeaza 1,2 milioane de romani care sunt incurajati, astfel, sa-si petreaca concediile in tara. Efectele benefice asupra industriei turismului din Romania, prin introducerea acestei masuri, a determinat Ministerul Turismului sa promoveze pastrarea voucherelor de vacanta pana in 2025. Se schimba, insa, valoarea voucherelor de vacanta si modul in care Ministerul Turismului vrea sa le acorde angajatilor.

TVA de 5% in turism

Cota de TVA de 5% a fost extinsa la domenii precum: cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea, activitatile sportive, recreative si distractive.

Masuri de protectie pentru turisti

Guvernul a adoptat, printr-o OUG, garantarea pachetelor turistice. Prin acest act normativ turistilor le este asigurata rambursarea integrala a pachetelor turistice in cazul insolventei agentiilor de turism. In plus, documentul prevede repatrierea de urgenta a turistilor ramasi in afara tarii din cauza insolventei agentiei.

Totodata, ca masura suplimentara de protectie pentru turisti, Ministerul Turismului a modificat si conditiile de licentiere pentru agentiile de turism.

Bani pentru dezvoltarea turismului balnear si domeniului schiabil

O alta masura luata de Guvernul PSD pentru stimularea turismului este deblocarea turismul balnear prin redevente zero pentru apa geotermala si apa minerala natural utilizata pentru consumul populatiei la buvetele publice. De asemenea, autoritatile locale si societatile comerciale vor putea accesa bani din fondul de investitii, banii destinati special dezvoltarii si modernizarii statiunilor balneare. Sectorul turistic balnear avea nevoie de aceste masuri in contextul in care o treime dintre izvoarele termale si minerale ale Europei sunt in tara noastra.

De asemenea, in mandatul sau la Ministerul Turismului, Bogdan Trif a aprobat mai multe investii pentru partiile de schi din tara.

Strategie de dezvoltare a ecoturismului

Guvernul a adoptat Strategia de dezvoltare a ecoturismului, act normativ care urmareste promovarea destinatiilor ecoturistice si care creeaza cadrul legislativ necesar dezvoltarii turismului in zone protejate fara a avea impact negativ asupra mediului natural. Printre masurile cuprinse in Strategie se numara dezvoltarea unei retele de destinatii ecoturistice prin recunoasterea criteriilor pe baza carora localitatile sau anumite zone pot fi incadrate in aceasta categorie. De asemenea, actul normativ prevede si identificarea unor solutii pentru dezvoltarea turismului durabil in interiorul destinatiilor.

Descentralizarea Ministerului Turismului

Memorandumul pentru descentralizarea Ministerului Turismului a fost un alt obiectiv cuprins in programul de guvernare al PSD, indeplinit in mandatul lui Bogdan Trif. Odata cu degrevarea de o parte dintre atributii, atat Ministerul Turismului cat si autoritatile locale vor putea sa-si eficientizeze activitatea, astfel ca aceasta masura va elimina cheltuielile autoritatii centrale pentru deplasarea si cazarea in timpul delegatiilor, iar timpul de emitere a actelor de reglementare va fi diminuat semnificativ.

Masura descentralizarii vine in sprijinul persoanelor care trebuie sa obtina avize/autorizatii de la administratia centrala, respectiv Ministerul Turismului.
Astfel, pana acum, indiferent de localitatea unde functiona, de exemplu, o unitate de cazare, administratorul trebuia sa se deplaseze in Bucuresti pentru a depune documentatiile si, mai apoi, pentru ridicarea avizelor/autorizatiilor.

In memorandumul de descentralizare este prevazut ca atestarea ghizilor de turism, clasificarea unitatilor de cazare, omologarea partiilor si a traseelor turistice, autorizarea plajelor, avizarea documentatiilor tehnice privind constructiile sa fie emise de autoritatile locale. Ministerul Turismului va continua activitatile de licentiere a agentiilor de turism, de acreditare a centrelor de informare turistica si de atestare a statiunilor turistice.

Redeschiderea birourilor de promovare externa

Guvernul a adoptat o Hotarare care prevede infiintarea a 20 de reprezentante externe in cele mai importante piete pentru turismul romanesc. Astfel, proiectul prevede un numar de 40 de atasati in turism care vor lucra in strainatate.

Rolul reprezentantelor externe va fi acela de a stimula fluxul turistilor straini catre Romania, de a facilita si de a crea noi colaborari pentru operatorii din turism, de a tine legatura cu turoperatorii straini, de a promova destinatia in randul specialistilor si al turistilor prin intermediul activitatilor derulate.

Localitati noi pe lista zonelor cu prioritate la investitii

Ministerul Turismului a promovat o Hotarare de Guvern care introduce noi localitati in lista zonelor cu potential turistic ridicat. Astfel, unitatile administrativ-teritoriale cuprinse in aceasta lista vor avea prioritate la obtinerea finantarii nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii turistice.

O noua Lege a Turismului

La inceputul anului, Guvernul a adoptat Legea Turismului, care, in luna septembrie a fost adoptata tacit de Senat. Proiectul a fost transmis Camerei Deputatilor, care este forul decizional.

Legea Turismului reglementeaza pentru prima data directii importante pentru acest sector, astfel ca in actul normativ sunt prevazute infiintarea Organizatiilor de Management al Destinatiei (o formula de parteneriat intre autoritatile publice locale si mediul privat), Sistemul Informatic de Evidenta a Activitatii de Turism din Romania (SIEATR), dreptul de preferinta in inchirierea plajelor turistice pentru hotelurile care sunt in vecinatatea Marii Negre, precum si redeschiderea birourilor externe de promovare turistica.

De asemenea, in legea turismului sunt si noutati pentru domeniu, asa cum sunt si noile metode de control de tip „mistery-guest”. Aceasta este o masura in plus prin care Ministerul Turismului se va putea asigura ca nivelul serviciilor turistice este la standarde corespunzatoare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri