Guvernul, la initiativa Ministerului Turismului, a adoptat, miercuri, legea turismului. In actul normativ sunt prevazute infiintarea Organizatiilor de Management al Destinatiei (OMD), Sistemul Informatic de Evidenta a Activitatii de Turism din Romania (SIEATR), dreptul de preferinta in inchirierea plajelor turistice pentru hotelurile care sunt in vecinatatea Marii Negre, precum si redeschiderea birourilor externe de promovare turistica.

"“Legea turismului a fost o prioritate inca de la preluarea mandatului. Era nevoie urgent de o actualizare a cadrului legislativ, vechi chiar si de 20 de ani, in conditiile in care domeniul a evoluat in ultima perioada datorita inovatiilor tehnologice. Tocmai pentru ca foarte multe vacante sunt planificate online, am introdus in acest act normativ si obligativitatea administratorilor site-urilor sau platformelor dedicate inchirierii de spatii de cazare de a nu promova anunturile pentru structuri neclasificate/neinregistrate. Legea turismului este unul dintre obiectivele prevazute in programul de Guvernare. Asadar, putem spune ca avem un act normativ care simplifica legislatia din acest sector, dar care este extrem de important avand in vedere ca urmareste si colectarea de date statistice corecte despre circulatia turistilor din Romania, dar care nu presupune colectarea datelor cu caracter personal. Totodata, in legea turismului este prevazuta si infiintarea Organizatiilor de Management al Destinatiei, un alt punct din Programul de Guvernare. Astfel, incurajam parteneriatul dintre mediul privat si cel public, prin intermediul caruia se vor stabili prioritatile de promovare a zonelor turistice”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Vezi AICI prezentarea proiectului privind Legea Turismului

Sistemul Informatic de Evidenta a Activitatii de Turism din Romania, introdus prin legea turismului, va asigura o radiografie a reala a gradului de ocupare a structurilor de primire turistica.

Legea turismului prevede si descentralizarea unor competente ale Ministerului Turismului, masura care vine in sprijinul mediului privat. Astfel, clasificarile unitatilor de cazare, atestarea ghizilor de turism, omologarea partiilor si traseelor turistice si autorizarea plajelor vor fi emise de autoritatile locale.

De asemenea, in legea turismului sunt si noutati pentru domeniu, asa cum sunt si noile metode de control de tip "mistery-guest". Aceasta este o masura in plus prin care Ministerul Turismului se va putea asigura ca nivelul serviciilor turistice este la standarde corespunzatoare.

Legea turismului atinge inca un aspect prevazut in Programul de Guvernare, respectiv reinfiintarea birourilor externe de promovare turistica, astfel incat sa fie stabilita legatura directa intre Romania si turoperatorii internationali.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri