4 / 11

Se introduc prețurile controlate pentru a opri inflația oficială

Inflația va rămâne o provocare de controlat atâta timp cât globalizarea continuă să meargă prost/invers și nevoile energetice pe termen lung rămân neabordate.


Aproape toate războaiele au adus controlul prețurilor și raționalizarea, aparent la fel de inevitabile ca victimele în război. 2022 a adus, de asemenea, inițiative timpurii și întâmplătoare de gestionare a inflației. Taxele pe profiturile excepționale pentru companiile energetice sunt la modă, în timp ce guvernele nu reușesc să folosească instrumentul clasic de raționalizare a proviziilor. În schimb, subvenționează în mod activ cererea în exces prin plafonarea prețurilor la încălzire și electricitate pentru consumatori. În Franța, asta înseamnă pur și simplu că utilitățile dau faliment și trebuie naționalizate. Proiectul de lege este transmis guvernului, apoi monedei comune prin inflație, iar apoi avem probabil efortul condamnat al oficialilor occidentali de a limita prețurile la energie din Rusia, din 5 decembrie. Intenția este de a înfometa Rusiei de venituri și, sperăm, de a micșora prețurile de export ale țițeiului în toate țările, dar probabil că nu o va face niciuna.


Într-o economie de război, mâna guvernului se va extinde fără milă atâta timp cât presiunile prețurilor amenință stabilitatea. Gândirea factorilor de decizie politică este că creșterea prețurilor sugerează cumva eșecul pieței și că este nevoie de mai multe intervenții pentru a preveni ca inflația să destabilizeze economia și chiar societatea. În 2023, așteptați-vă la extinderea controlului prețurilor și chiar a salariilor, poate chiar și ceva de genul unui nou Consiliu național pentru prețuri și venituri care va fi înființat în Marea Britanie și SUA.


Dar rezultatul va fi același ca și pentru aproape fiecare politică guvernamentală: legea consecințelor neintenționate. Controlul prețurilor fără a rezolva problema de bază nu numai că va genera mai multă inflație, ci va risca să rupă și țesutul social prin scăderea nivelului de viață din cauza descurajării producției și a alocării greșite a resurselor și investițiilor. Numai prețurile determinate de piață pot oferi o productivitate și eficiență îmbunătățite prin investiții.


Impactul pe piață: vă rugăm să consultați Previziunea Scandaloasă cu privire la creșterea prețului aurului la 3.000 USD.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri