2 / 9

Imobiliare: Randamentele ajung si la 50%

Randamente peste media europeana. Asta cauta investitorii straini cand vin cu bani in real-estate-ul romanesc. Vor mai fi randamentele din domeniul imobiliar si in 2008 peste media regionala?

In primul rand, randamentele difera foarte mult pe piata imobiliara in functie de sector, insa si alti factori influenteaza yield-urile din industrie: durata, valoarea investitiei, stadiul de dezvoltare al proiectului in care se investeste sau capacitatea de finantare a investitorului.

Piata imobiliara a fost in 2007 extrem de profitabila si mai sigura decat cea de valori, bazandu-se pe o crestere a pietei rezidentiale in medie cu 20% pe an, putand ajunge chiar si la 50% pentru unele proiecte, potrivit specialistilor Colliers.

Studiu de caz. Iata un exemplu de calcul al randamentului investitiei, indicator ce se obtine raportand profitul rezultat la capitalul investit.

Pentru o achizitie off-plan (intr-o cladire aflata inca in stadiul de proiect) a unui apartament la un pret de 200.000 euro, dezvoltatorul ofera ca metoda de plata sistemul 25% avans + 75% la livrare. Cumparatorul va plati 50.000 euro avans la semnarea ante-contractului de vanzare-cumparare, urmand a plati 150.000 euro la livrare.

Aplicand o crestere de 20% pe an, la finalizarea constructiei (pentru care s-a calculat o medie de doi ani) apartamentul se va putea vinde cu 288.000 euro. In momentul livrarii, suma restanta poate fi obtinuta printr-un credit ipotecar astfel incat investitia proprie va consta doar in avansul initial.

Profitul brut rezultat va fi dat de pretul de vanzare al apartamentului din care se scade avansul de 50.000 euro platit la achizitionarea acestuia si suma restanta de 150.000 euro, obtinandu-se 88.000 euro. Raportand aceasta suma la investitia initiala se obtine un randament al investitiei de 176% in doi ani, performanta foarte greu realizabila pe oricare alta piata.

Outlook 2008. Piata imobiliara romaneasca ramane foarte atractiva pe termen lung, de peste trei ani, mai ales pe segmentele de birouri si retail, piete care vor continua sa asigure randamente mai bune in comparatie cu cele din alte tari membre ale Uniunii Europene, potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania.








Inapoi la articol

Setari Cookie-uri