7 / 9

Unit-linked: Randamente de maximum 30%

Companiile de asigurari prezente pe piata autohtona, care ofera produse complexe, ajung la concluzia ca romanii sunt tot mai interesati sa-si asigure pe termen lung stabilitatea financiara.

Chiar daca asigurarile de viata reprezinta una dintre cele mai bune alternative de investitii pe termen lung, pot miza pe un tip de produse mai complex: asigurarile unit-linked.

Randamentul posibil obtinut in 2008 dintr-o investitie intr-o asigurare de tip unit linked difera foarte mult de schema investitionala aleasa. Acesta ar putea fi cuprins intre 5% pe an pentru schemele cu risc mic (plasamente in depozite bancare, obligatiuni si titluri de stat) si 30% pentru schemele cu risc ridicat (actiuni bursiere ponderate cu obligatiuni) pentru titlurile in lei.

Chiar daca date oficiale pentru o comparatie a randamentelor fondurilor unit-linked pentru 2007 nu au fost inca publicate, acestea pot merge de la sub zero la suta pana la peste 30% - in cazul fondurilor nou-lansate, potrivit specialistilor Generali, consultati de Wall-Street. Un randament mediu insa, la nivel de piata, poate fi intre 5% si 10% pentru fondurile cu risc scazut si de pana la 15%-25% in cazul fondurilor cu risc ridicat.

Moneda care cunoaste cel mai mare randament in acest tip de investitie este leul, acest lucru fiind un lucru comun tuturor tipurilor de investitii din economia romaneasca.

In ceea ce priveste ponderea investita din prima de asigurare, aceasta este aleasa de client, singura conditie fiind sa existe totusi un minim care sa acopere prima de asigurare de viata

Ce sunt asigurarile unit-linked? Mai multe companii de pe piata romaneasca incearca sa-si atraga clientii folosind urmatorul mecanism: acestea incearca sa explice clientilor ca este mai profitabil sa investeasca in produse de genul asigurari de viata cu prima unica decat sa tina aceiasi bani in banca, pentru ca ar putea castiga mai mult cu astfel de polite si, in plus, beneficiaza de asigurarea de viata.

In esenta, produsele analizate de noi sunt “asigurari de viata cu componenta investitionala”. Astfel, un procent din prima platita de persoana asigurata este destinata acoperirii riscului asigurat, restul sumei de bani fiind investiti in unitati de fond (de aici si numele – unit-uri). In prima instanta, avantajul principal este reprezentat de faptul ca riscul investitiei apartine asiguratului.

"Principala caracteristica a produsului unit-linked este componenta participativa, in cadrul aceleiasi polite, a riscului si investitiei. Riscul investitional este integral controlat si asumat de catre contractant, in timp ce protectia este asistata si garantata de asigurator," declara pentru Wall-Street Marius Onofrei, director de comunicare in cadrul Allianz-Tiriac.

In cazul asigurarilor unit-linked, clientii depun toata prima de asigurare intr-o singura transa, la inceputul contractului, iar compania de asigurari, prin intermediul consilierilor sai financiari ( aici apare un avantaj), ii sfatuieste cum sa-si plaseze banii in diverse produse financiare pe piata de capital autohtona sau internationala.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri