4 / 7

Pe termen scurt, razboiul nu ar putea afecta proiectul gazoductului Nabucco

Una din mizele ofensivei militare ruse asupra Georgiei a fost si blocarea accesului direct al Europei la rezervele de petrol si gaze din Marea Caspica, sansele pentru construirea gazoductului european Nabucco ce ar fi urmat sa transporte gaz caspic fiind astfel serios reduse, scrie Washington Post.

Analistii cred ca proiectul are deja mari probleme si ca se va exercita o influenta doar in momentul in care construirea sa va fi inceputa.

“In momentul de fata viitorul proiectului Nabucco este foarte incert. Cu toate ca a fost inclus in strategia energetica a UE si se asteapta ca astfel sa se reduca dependenta energetica de Rusia, statele membre nu par sa aiba (inca) vointa politica si unitatea necesara ducerii la capat a proiectului.

Exista zvonuri ca pentru opozitia sa fata de aderarea Georgiei la NATO, Germania va primi o conducta dedicata (proiectul Nord Stream), care va ocoli tarile pro-SUA din regiune (Ucraina, Polonia si statele baltice). In plus, atunci cand Cehia a luat pozitie in favoarea scutului anti-racheta, fluxul energetic dinspre Rusia a scazut cu 40%”, a mai explicat Ionut Bindea.

Principalele consecinte ale caderii proiectului Nabucco ar fi afirmarea Rusiei ca si (cvasi) unic furnizor energetic pentru Europa si cresterea capacitatii de negociere a Moscovei in toate domeniile, a dezvoltat analistul Vanguard.

Si Adi Lupsan considera acest proiect greu realizabil si nu crede ca razboiul il va afecta. “Chiar si in conditiile in care nu am fi avut acest conflict, probabilitatea de a demara efectiv acest proiect era redusa. Acesta este si motivul pentru care mai degraba putem vorbi de efecte pozitive asupra pietei de capital doar in conditiile in care acest proiect trece de faza declaratiilor de intentie si intra efectiv in faza de constructie”, a mai spus acesta.

Seful Consortiului care construieste conducta Nabucco a declarat ca acest conflict nu schimba cu nimic planurile de a construi acest gazoduct.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri