6 / 7

Trupele rusesti au inceput retragerea din Georgia

Razboiul dintre Rusia si Georgia pare ca se apropie de final. Dupa mai mult de doua saptamani in care conflictul deschis dintre cele doua tari a facut sute de morti si de raniti, statul rus a declarat ieri ca a inceput retragerea trupelor ce ocupa o treime din Georgia.

Ministerul de Externe de la Tbilisi a publicat un nou bilant al victimelor: 779 de raniti georgieni, civili si soldati. Moscova prezinta un bilant sumbru: 1.600 de morti, atat soldati, cat si civili oseti ucisi de trupele georgiene.
Conform planului de pace, retragerea fortelor ruse de mentinere a pacii a inceput ieri.

Conflictul a adus reactii din toate zonele lumii. Astfel, pe fondul apelului de incetare a focului din zilele trecute, Moscova a fost amenintata de Statele Unite ale Americii si de Uniunea Europeana cu racirea relatiilor bilaterale in cazul in care interventia pe teritoriul georgian nu va inceta. Si alte organizatii si state ale tarii au cerut incetarea ostilitatilor de pe teritoriul georgian, inca din primele zile ale razboiului.

Primele atacuri rusesti au inceput pe 4 august, dupa ce armata georgiana a lansat o ofensiva impotriva fortelor separatiste din Osetia de Sud. Aceasta si Abhazia sunt doua provincii separatiste ale Rusiei care sunt de peste 5 ani in mijlocul unei dispute intre cele doua state.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri