2 / 7

Sectorul comercial – in topul insolventelor

Pe prima pozitie se situeaza, ca si in anii precedenti, sectorul comercial, cu pondere totala de 43,65% din totalul cazurilor de insolventa, in crestere fata de sfarsitul anului 2007, cand totalul acestora era de 41,4%.

Desigur, principala cauza o reprezinta tot concurenta exercitata de marile lanturi de supermarketuri si hypermarketuri asupra micilor comercianti. “Aceasta tendinta va continua sa se manifeste si in urmatoarea perioada, avand in vedere procesul de extindere a retelelor de acest tip catre orase din ce in ce mai mici”, se arata in studio.

Aceasta situatie nu se manifesta doar in Romania. Conform unui studiu realizat de Coface la nivelul tarilor central si est europene sectorul comercial ocupa prima pozitie in topul falimentelor la sfarsitul anului 2007, cu 33,7% (13,7% retail si 20% comert cu ridicata si distributie).

Fata de finele anului 2007 cea mai ridicata crestere a ponderii falimentelor se inregistreaza la comertul cu amanuntul, cu 6,81%, insa cel mai ridicat potential de risc il reprezinta sectorul constructiilor, cu o crestere de 3,41% in total la falimente.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri