2 / 7

Cabat: Opinia este realista

Analistul Moody's a spus ca un declin brusc al economiei va afecta salariile bugetarilor, iar acesta este principalul factor ce ar forta noul guvern sa renunte la punerea in practica a promisiunilor pre-electorale cu privire la cheltuielile sociale.

"Noul guvern va realiza ca se confrunta cu o scadere reala a veniturilor si nu va avea de ales. Chiar daca reduc cheltuielile, nu isi pot permite un deficit bugetar de 10% din PIB", a spus el.

Luand in considerare inasprirea conditiilor fiscale, Orchard estimeaza pentru 2009 un deficit bugetar de 4,9% din PIB.

Orchard a mai precizat ca Romania, ca si cea mai mare parte a tarilor Uniunii Europene, trebuie sa inceapa sa se concentreze mai putin pe temperarea inflatiei si mai mult pe cresterea economica, ceea ce va determina banca centrala sa reduca, in cele din urma, dobanda cheie.

“Eu cred ca este foarte realista opinia. Crestere economica a Romaniei va fi la anul de 2% si o sa fie foarte mari probleme pe bugetul de stat din cauza cresterilor de pensii si salariale si a propunerilor de majorari salariale. Apoi vor fi probleme si din cauza politicii restricitve a politicii BNR, din cauza faptului ca remiterile romanilor din strainatate vor fi foarte reduse in 2009, pentru ca acestia au fost dati afara si chiar sunta steptati sa se intoarca o mare parte din ei, ceea ce va pune o mare prsiune pe finantarea deficitului bugetar si a deficitului de cont curent”, a declarat, pentru Wall-Street, Dragos Cabat, consultant financiar in cadrul firmei Financial View si fost bancher.

Potrivit acestuia, o crestere economica va fi posibil sa fie sustinuta numai de programele guvernamentale si eventual de fondurile de la UE, dar acestea au nevoie si de cofinantari.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri