2 / 9

Industria va incetini din T4

De aceeasi parere sunt si analistii Raiffeisen Bank Romania (RZB), care au atentionat asupra scaderilor substantiale din industrie si servicii, iar in ceea ce priveste consumul, cererea a crescut, din cauza consumului final al gospodariilor (probabil influentat si de cresterea consumului individual in ceea ce priveste productia in agricultura).

"In aceeasi masura, nivelul investitiilor a scazut, probabil din cauza incetinirii sectorului de constructii, ramanand totusi la un ritm mare de crestere”, mentioneaza economistii RZB in raportul privind cresterea economica pe T3.

Analistii au estimat cresterea economica din al treilea trimestru intre 8,2% si 9%, sustinuta in continuare de constructii si servicii, in timp ce pentru industrie, acestia anticipasera ca se contureaza o tendinta de decelerare.

„Industria va incetini din trimestrul al patrulea, ca urmare a reducerii comenzilor externe, dar si interne, iar aceasta evolutie va conduce si la incetinirea cresterii economice. Preturile productiei industriale s-ar putea reduce in urmatoarele luni, ca urmare a scaderii cotatiilor principalelor materii prime pe bursele internationale (petrolul s-a ieftinit cu 68% fata de maximul atins in luna iulie 2008, cuprul cu 59%, platina cu 60% in acelasi interval, cerealele au scazut, de asemenea, pe principalele piete), dar si ca urmare a unei activitati interne mai slabe in industrie”, a detaliat Sinca, pentru Wall-Street.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri