8 / 9

Sefii din servicii au asteptari optimiste pentru finalul de an

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, la un sold conjunctural de +19% in ancheta INS, spre deosebire de observatia facuta de analistii RZB. Companiile mijlocii (50-249 de salariati) din acest sector mizeaza pe o crestere puternica a cererii de servicii (sold conjunctural +23%), urmate de societatile foarte mari (+16%) si firmele mici (1-49 de salariati), cu un sold conjunctural de +5%.

Conform estimarilor din luna noiembrie 2008, cererea de servicii va creste usor, in urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +7%).

Managerii din servicii estimeaza, de asemenea, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -12%) si ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 70% din opiniile exprimate.

"Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.236 agenti economici), constructiilor (1.394), comertului cu amanuntul (2.157) si serviciilor (2.056). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector", se specifica in comunicatul INS.

Investitiile in economia nationala au crescut la 9 luni cu 28,2% fata de perioada similara a anului trecut

Investitiile realizate in economia nationala in primele noua luni au fost de 57,42 miliarde de lei sau 15,8 miliarde de euro, cu 28,2% mai mari decat in perioada similara a anului trecut.

Potrivit datelor INS, cresterea se datoreaza in special investitiilor in constructii noi, care au crescut cu 31,1% la noua luni in 2008.

Astfel, ponderea investitiilor in lucrarile de constructii noi au avut o pondere de 52% din totalul investitilor in economia Romaniei in intervalul ianuarie - septembrie 2008, ajungand la aproape 29,78 miliarde lei, in crestere cu aproape o treime fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit datelor provizorii publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Apoi, investitiile in utilaje, inclusiv in mijloace de transport, au reprezentat circa 41% din totalul investitiilor din primele noua luni, insumand 23,42 miliarde de lei, cu 22,9% mai mult decat in perioada de comparatie din 2007.

Alte cheltuieli cu investitiile la noua luni au fost de 4,2 miliarde lei, inregistrand o crestere anuala de 42,1%.

Doar pe trimestrul al treilea din 2008, investitiile realizate in economia romaneasca au fost cu 23,6%, mai mari decat in trimestrul similar al anului anterior, atingand aproape 25 miliarde de lei.

Lucrarile de constructii noi au avut cea mai insemnata pondere in totalul investitiilor, circa 56%, ajungand la aproximativ 13,9 miliarde lei, in urcare cu 27,9% comparativ cu trimestrul III din 2007.

Iar investitiile in utilaje, inclusiv in mijloace de transport, au reprezentat 35% din totalul investitiilor din trimestrul III, insumand 8,72 miliarde lei, cu 15,1% mai mult decat in perioada iulie-septembrie de anul trecut.

Alte cheltuieli cu investitiile in al treilea trimestru din 2008 s-au ridicat la 2,34 miliarde de lei, inregistrand o crestere de 36,7% fata de acelasi interval al anului trecut.

In plus, in perioada iulie-septembrie din acest an s-a constatat o scadere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) in totalul investitiilor cu 4,7 puncte procentuale, in timp ce ponderea investitiilor in alte cheltuieli a crescut cu 0,7 puncte procentuale, iar a lucrarilor de constructii noi cu 4 puncte procentuale.

Cele mai multe investitii, potrivit INS, au fost efectuate in ramuri industriale cum ar fi: comertul si serviciile (34,4%), industria (31,9%), constructii (19,7%), alte ramuri (10%).

Pe de alta parte, cele mai putine investitii au fost facute in agricultura (4%).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri