3 / 9

Romania pe prima pozitie in randul statelor din UE

Si potrivit detaliilor publicate de Eurostat, agricultura a inregistrat in al treilea trimestru o crestere a valorii adaugate brute de 34,8%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce constructiile au avansat cu 28,6%. Institutul National de Statistica (INS) va prezenta detaliile cresterii economice din al treilea trimestru intr-o conferinta de presa din 15 decembrie.

Cresterea economica din trimestrul al treilea plaseaza Romania pe prima pozitie in randul statelor din UE, potrivit Eurostat.

"Cresterea economica se datoreaza unei conjuncturi favorabile din partea agriculturii. Fara agricultura, PIB-ul nu ar mai fi fost la fel de ridicat si vom observa aceasta tendinta inca din ultimul trimestru al acestui an, cand vom vedea o decelerare economica destul de importanta, la 7,5%", a spus, citat de NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, estimeaza ca sectorul constructiilor va avea in continuare o contributie importanta la avansul PIB, fiind sustinut de consumul ridicat, dar anticipeaza o temperare a cresterii economice in intervalul 7-8% in ultimul trimestru al acestui an.

"Inertia cresterii economice se va mentine si in ultimul trimestru. Cred ca vom vedea in continuare o contributie de doua cifre a constructiilor, insa evolutia ulterioara depinde de infrastructura si de deciziile pe care le va lua noul guvern in acest sens", a mentionat Anghel.

Cu toate acestea, incepand din 2009, avansul PIB va incetini, corelat cu evolutia inregistrata in celelalte state europene, considera economistul-sef al BCR.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri