10 / 11

Brokerii recomanda acumularea treptata si pe termen lung la BVB

Desi cresterile Bursei de Valori Bucuresti din ultimele doua luni au fost importante, brokerii nu sunt foarte optimisti in confirmarea unui trend ascendent pe termen lung, dar recomanda acumularea treptata si pe termen lung. Semnalele venite dinspre partea macro sunt inca instabile si, asa cum ultimii doi ani au aratat, inca este posibila orice intoarcere mai mult sau mai putin surprinzatoare.

Acum doua luni, cand Bursa nu iesise inca din starea de apatie, specialistii recomandau asteptarea unor semnale de intoarcere pentru investitii in piata de capital sau, pentru cei mai curajosi, o cumparare prudenta si treptata.

La vremea aceea, recomandarile s-au dovedit bune, pentru ca in februarie, piata a scazut cu 16 procente.

„S-a vazut ca e bine sa se cumpere actiuni cand nimeni nu mai crede in cresteri (ultima saptamana din februarie a fost o perioada de depresie totala, deci un moment bun de cumparare pentru cei cu nervii tari) dar si atunci cand incepe sa apara entuziasmul pentru a prinde ceva din eventualele cresteri mai accelerate (obligatoriu cu stop-loss). Dar repet, numai pentru investitorii experimentati, deoarece e o perioada sensibila in care se poate intampla orice”, a declarat, pentru Wall-Street, Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Rares Sofariu, director de cercetare si dezvoltare la KD Capital Management, sustine ca aceste cresteri sunt normale in contextul in care valoarea actiunilor atinsese un nivel minim. El aminteste de volatilitatea bursei si de conditiile macroeconomice care sunt esentiale in influentarea pietei de capital.

„Conditiile actuale de piata, evolutie macroeconomica, etc, imi spune ca in aceste momente trebuie sa tratam cu o mai mare atentie portofoliul nostru, si in acesta situatie trebuie construita o strategie fiabila conditiilor de piata, care sa tina cont in primul rand de volatilitatea ei, stiri macroeconomice, analize sectoriale, analiza emitentului si nu in ultimul rand de sentimentul investitorilor”, explica Sofariu, pentru Wall-Street.

In opinia sa, in aceasta perioada sunt doua tipuri de investitori, cei care acumuleaza si cei speculativi, iar conditiile actuale avantajeaza aceste operatiuni atat pe miscari speculative cat si pe acumulare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri