2 / 11

Impozitul forferar este aplicat de la 1 mai

Impozitul minim a inceput sa fie aplicat de la 1 mai asupra firmelor romanesti, insa expertii se asteapta la un impact scazut asupra firmelor si veniturilor bugetare si considera nerealiste estimarile guvernului, care spera sa obtina, in acest mod, incasari suplimentare intr-un an de criza..

Guvernul a introdus, la rectificarea bugetara aprobata la jumatatea lui aprilie, modificari la Codul Fiscal, cea mai importanta constand in introducerea unui impozit minim pentru firme incepand cu 1 mai. Impozitul se stabileste pe transe de venit anual, si trebuie platit indiferent daca firmele inregistreaza profit sau pierdere, masura prin care Guvernul vrea sa atraga in plus 357 milioane lei la bugetul de stat in acest an.

Totusi, firmele care isi incep acum activitatea si cele ce isi suspenda temporar activitatea nu sunt obligate sa plateasca impozitul forfetar. De asemenea, statul ar putea sa scoata de la plata acestui impozit si firmele care s-au infiintat anul trecut pentru a accesa fonduri nerambursabile pentru investitii.

Consultantul fiscal Gabriel Biris estimeaza ca impactul impozitului minim va fi unul "marginal", mai ales ca microintreprinderile si firmele care au afaceri de pana la 100.000 euro nu vor fi deloc afectate.

"Impozitul minim va avea un impact marginal asupra microintreprinderilor si firmelor cu afaceri de pana la 100.000 euro - care sunt, de altfel, si cele mai multe. Acestea nu vor avea de platit sume in plus, deoarece lor li se aplica impozitul de 3% pe venit, respectiv 16% pe profit. Cele fara activitate insa vor fi suspendate, dar din cauza asta nu se poate spune ca masurile propuse de Guvern vor duce la falimentul unui numar mare de firme", spune Biris.

El considera ca ar fi de dorit ca Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor sa ia in considerare cresterea capitalului social minim de la 200 lei la infiintarea unei firme, pentru a-i responsabiliza pe cei care le creeaza.

"Oamenii trebuie sa inteleaga ca infiintarea unei firme inseamna responsabilitati. Ce se cere acum la infiintarea unei firme este derizoriu si poate ar trebui ca Ministerul Justitiei si cel al Finantelor sa ia in calcul cresterea capitalului social minim de la 200 lei, cat este in prezent", afirma Biris, care este de parere ca "Ministerul Finantelor Publice a fost optimist atunci cand a estimat ca din impozitul minim vor fi obtinute venituri de 357 milioane lei in acest an".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri