Impozitul minim incepe sa fie aplicat de astazi asupra firmelor romanesti, insa expertii se asteapta la un impact scazut asupra firmelor si veniturilor bugetare si considera nerealiste estimarile guvernului, care spera sa obtina, in acest mod, incasari suplimentare intr-un an de criza.
Guvernul a introdus, la rectificarea bugetara aprobata la jumatatea lui aprilie, modificari la Codul Fiscal, cea mai importanta constand in introducerea unui impozit minim pentru firme incepand cu 1 mai. Impozitul se stabileste pe transe de venit anual, si trebuie platit indiferent daca firmele inregistreaza profit sau pierdere, masura prin care Guvernul vrea sa atraga in plus 357 milioane lei la bugetul de stat in acest an, relateaza NewsIn.

Totusi, firmele care isi incep acum activitatea si cele ce isi suspenda temporar activitatea nu sunt obligate sa plateasca impozitul forfetar. De asemenea, statul ar putea sa scoata de la plata acestui impozit si firmele care s-au infiintat anul trecut pentru a accesa fonduri nerambursabile pentru investitii.

Consultantul fiscal Gabriel Biris estimeaza ca impactul impozitului minim va fi unul "marginal", mai ales ca microintreprinderile si firmele care au afaceri de pana la 100.000 euro nu vor fi deloc afectate.

"Impozitul minim va avea un impact marginal asupra microintreprinderilor si firmelor cu afaceri de pana la 100.000 euro - care sunt, de altfel, si cele mai multe. Acestea nu vor avea de platit sume in plus, deoarece lor li se aplica impozitul de 3% pe venit, respectiv 16% pe profit. Cele fara activitate insa vor fi suspendate, dar din cauza asta nu se poate spune ca masurile propuse de Guvern vor duce la falimentul unui numar mare de firme", spune Biris.

El considera ca ar fi de dorit ca Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor sa ia in considerare cresterea capitalului social minim de la 200 lei la infiintarea unei firme, pentru a-i responsabiliza pe cei care le creeaza.

"Oamenii trebuie sa inteleaga ca infiintarea unei firme inseamna responsabilitati. Ce se cere acum la infiintarea unei firme este derizoriu si poate ar trebui ca Ministerul Justitiei si cel al Finantelor sa ia in calcul cresterea capitalului social minim de la 200 lei, cat este in prezent", afirma Biris, care este de parere ca "Ministerul Finantelor Publice a fost optimist atunci cand a estimat ca din impozitul minim vor fi obtinute venituri de 357 milioane lei in acest an".

Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Cristian Parvan, apreciaza ca impozitul minim are mai degraba "un efect emotional", insa considera ca lucrurile se vor aseza in perioada urmatoare.

"Datele obtinute de la Registrul Comertului nu sunt atat de alarmante pe cat se vehiculeaza. Astfel, doar 2% dintre firme au anuntat ca-si suspenda activitatea, ca urmare a introducerii impozitului minim pe veniturile totale", a explicat Parvan.

El considera, totusi, ca este incorect ca nivelul impozitului se calculeaza in functie de veniturile din 2008. "Ar fi fost mult mai bine ca aceasta sa fie calculat la veniturile obtinute in 2009, care nu vor creste la nivelul de anul trecut", a spus Parvan.

Secretarul general al AOAR mai spune ca, pentru pastrarea locurilor de munca, ar fi fost indicat ca patronatele sa insiste si sa convinga Guvernul sa aplice impozitul minim pentru venituri de peste 12.000 euro sau chiar 20.000 euro.

In ce priveste limitarea deductibilitatii pentru benzina, Biris considera ca impactul va fi tot unul marginal, deoarece exceptia va fi aplicata numai in ce priveste masinile persoanelor din management si administratie.

"Si in acest caz impactul va fi minim, pentru ca limitarea deductibilitatii pentru benzina se aplica doar pentru masinile celor din management si administratie. Pentru scopuri productive nu exista limitare. Iar in ce priveste masinile conducerii, costul total suplimentar va fi de maximum 30 euro/luna pe masina", arata Biris.

De vineri, firmele care au venituri totale cuprinse intre 0 si 52.000 lei vor plati un impozit minim in 2009 de 1.467 lei sau 183,3 lei lunar, urmand ca in 2010 impozitul minim datorat statului sa fie de 2.200 lei.

Companiile cu venituri totale intre 52.001 si 215.000 lei vor plati la buget un impozit minim in acest an de 2.867 lei si de 4.300 lei in 2010, iar societatile care vor castiga intre 215.001 si 430.000 lei vor achita cel putin 4.333 lei in acest an si 6.500 lei incepand de anul viitor.

De asemenea, intreprinzatorii care inregistreaza venituri cuprinse intre 430.001 si 4,3 milioane lei vor plati un impozit de 5.733 lei in 2009 (8.600 lei in 2010), cei care inregistreaza cifre de afaceri intre 4.300.001 si 21.500.000 lei vor plati impozit de 7.333 lei (11.000 lei in 2010).

In plus, la venituri cuprinse intre 21,500.001 lei si 129 milioane lei, suma de achitat catre stat se va cifra la 22.000 lei, in timp ce pentru venituri de cel putin 129.000.001 lei, firmele vor achita un impozit anual de 43.000 lei.

La calculul impozitului datorat, vor fi avute in vedere impozitul pe profit aferent trimestrului II, incadrarea in transa de venituri totale anuale, in functie de veniturile totale anuale inregistrate la 31 decembrie ale anului precedent, impozitul minim corespunzator transei de venituri totale anuale determinata pentru perioada 1 mai 2009 - 30 iunie 2009, compararea impozitului pe profit aferent trimestrului II cu impozitul minim si plata impozitului la nivelul sumei celei mai mari.

Pentru incadrarea in transa de venituri totale, statul ia in calcul veniturile totale, obtinute din orice sursa, inregistrate la 31 decembrie a anului precedent, din care se scad veniturile din variatia stocurilor, veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale, veniturile din exploatare, reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, sustine ca impozitul forfetar inseamna aplicarea unui tratament egal pentru toti contribuabilii si are ca scop cresterea ponderii incasarilor la buget, subliniind ca Romania are cel mai mic nivel al veniturilor la bugetul public, de numai 32,8% din PIB, fata de 40% in cazul Bulgariei sau pana la 55% din PIB in statele nordice.

Patronatele au avut insa obiectii la modul de calcul al acestui impozit si s-au retras, luni, de la discutiile cu reprezentantii guvernului pe marginea normelor de aplicare a impozitului forfetar, dupa ce au constatat, dupa publicarea ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial, ca

Ministerul Finantelor nu a respectat intelegerile verbale pe care le avusesera la discutiile anterioare.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat recent ca banii care trebuie achitati ca impozit minim ar putea reprezenta chiar suma de care micile firme au nevoie pentru a supravietui, astfel ca aplicarea impozitului forfetar in cuantumul si forma propuse de Ministerul de Finante ar putea duce la falimentul a catorva zeci de mii de astfel de intreprinderi.

De asemenea, mai multe patronate considera ca impozitul forfetar nu va duce la diminuarea evaziunii fiscale, cum estimeaza Executivul, ci ar putea avea un efect invers.

Peste trei sferturi (78%) dintre romani se tem de cresterea taxelor si impozitelor in acest an, iar 71% sunt ingrijorati de o posibila devalorizare a monedei nationale in raport cu restul valutelor, potrivit unui studiu realizat de Synovate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri