Tinerii din România au, începând de anul acesta, o oportunitate unică: aceea de a deprinde toate abilitățile practice de care au nevoie pentru a deveni antreprenori de succes, aici, în România, încă din timpul facultății.

NN România a creat primul mare fond de burse pentru tinerii care vor să construiască România antreprenorială. Pornit cu burse în valoare de 200.000 de euro, fondul reprezintă începutul schimbării. NN a pus astfel bazele, alături de universitatea de business EA - The Entrepreneurship Academy, iar acum deschide fondul pentru orice persoană sau companie care vrea să investească în educația viitoarei generații de antreprenori. Companiile pot redirecționa impozitul pe profit sau pe venit și persoanele se pot implica prin redirecționarea impozitului pe venit sau prin contribuții personale la fondul de burse.

„Indiferent de mediul din care provii, dacă ai o idee bună, poți să o transformi într-un business. România crește odată cu generațiile viitoare de antreprenori și, de aceea, la NN vrem să oferim tinerilor români educația antreprenorială de care au nevoie, acces la ecosistemul de mentorat și de business și mindset-ul pentru a investi la ei acasă și pentru a crește business-uri de succes”, spune Gerke Witteveen, CEO NN Pensii.

NN România și EA - The Entrepreneurship Academy pun la dispoziția tinerilor români nu doar educație practică și aplicată, din prima zi, ci și o rețea de antreprenori, experți, specialiști în zona de management care împărtășesc din experiența și lecțiile lor de viață și de business, care rămân alături de studenți și le pot fi sprijin la început de drum antreprenorial.

„Un sfat pentru orice tânăr student care vrea să devină antreprenor: înconjoară-te de oamenii potriviți. Poți să începi cu o idee grozavă, probabil pe cont propriu. Dar foarte repede, pe măsură ce avansezi, vei realiza că ai nevoie de alți oameni cu abilități care le completează pe ale tale. Nimeni nu este perfect și nimeni nu știe totul. Nimeni nu are toate abilitățile, așa că poate ești bun la partea tehnică a lucrurilor, dar ai nevoie de altcineva care să te ajute să vinzi. Sau ești foarte bun la vânzări, dar ai nevoie de cineva care să construiască din punct de vedere tehnic produsul. Ca viitor antreprenor chiar la începutul călătoriei tale, nu poți crea în mod neapărat o echipă, dar te poți înconjura de cei care au mers în aceeași călătorie în care ai pornit și tu. Colegi, consilieri, mentori care pot completa părțile în care nu ești încă atât de puternic. Acesta este unul dintre elementele care fac diferența între eșec și succes”, spune Gerke Witteveen.

Educația practică de antreprenoriat, o realitate în România

Gerke Witteveen are o experiență de 20 de ani în roluri de management în domeniul financiar. CEO al NN Pensii, Gerke știe că antreprenoriatul înseamnă să îți asumi riscuri, iar tinerii români au atât apetit, cât și curaj pentru a face asta. Însă pentru a face față situațiilor neprevăzute, tinerii antreprenori au nevoie încă din prima zi a afacerii lor de cunoștințe practice.

„Se împlinesc aproximativ 25 de ani de când am absolvit facultatea, iar dacă mă întrebați cât de mult din ce am învățat pe parcursul studiilor aplic astăzi, aș spune că nu mai mult de 25%. Restul este experiență practică. Ceea ce înveți după școală este un mod de a gândi, un mod de a aborda lucrurile, un mod de a analiza și structura problemele și atunci trebuie să-ți stabilești propria agendă și să-ți faci propriile planuri, să pui teoria în practică, să explorezi, să eșuezi, să încerci din nou, până îți descoperi calea”, spune Gerke Witteveen.

De aceea, NN a ales să facă acest pas spre dezvoltare alături de EA - The Entrepreneurship Academy. E mai mult decât o facultate. E o școală a vieții de business, în care studenții învață din prima zi, prin tehnici practice, abilitățile esențiale pentru a reuși în afaceri. În perioada studiilor, fiecare student își deschide propriul business și învață să-l crească prin cursuri aplicate de învățare, de schimbare culturală spre o mentalitate antreprenorială, de cash flow, balance sheet și de drept, project management, vânzări, digital, marketing și CSR. Studenții pleacă în fiecare an în câte un „learning journey” într-o țară străină, unde trebuie să caute singuri antreprenori și modele de business potrivite cu afacerile lor.

„Educația practică îi orientează pe studenți spre ceea ce înseamnă să fii antreprenor. Desigur, teoria e importantă, e baza, dar trebuie să înveți să pui teoria în practică. Iar acest lucru se face prin deprinderea cunoștințelor și abilităților necesare vieții de antreprenor. Probabil, ceea ce înveți în teorie nu este întotdeauna 100% aplicabil în practică, așa că trebuie modelat în realitate, în funcție de contextul, de experiențele tale și de tipologia de business pe care o lansezi. Experiențele practice, pe de altă parte, și interacțiunea directă cu companiile ajută la crearea de conexiuni valoroase”, spune Gerke Witteveen.

Business-uri deschise de absolvenți EA – The Entrepreneurship Academy au cifre de afaceri de zeci de milioane de euro

În prezent, 48% dintre absolvenții universității au deja propriul business, dintre care aproape 70% au pornit în timpul studiilor, înainte de vârsta de 23 de ani, cele mai cunoscute fiind Flip.ro, The Outfit, Glow2Go, Fustițe cu Luminițe, Confidas sau Difrnt. Business-urile absolvenților au în prezent 426 de angajați și au generat numai în 2022 venituri cumulate de aproape 50 de milioane de euro, iar 8 din 10 sunt profitabile.

Alex Burghelia este unul dintre studenții care au beneficiat anterior de bursa de studiu antreprenorial. Azi conduce o afacere de succes care a revoluționat zona de vânzări de telefoane mobile. „Faptul că discutăm azi despre aceste burse și antreprenoriat se va vedea puternic în economia României, în numărul de antreprenori, în calitatea cu care se face business în țară și cred că există și potențial cross-border. Nu trebuie să facem business doar în România. Putem mai mult”, a povestit Alex Burghelia, cofondator Flip.ro.

Alex Burghelia a dezvoltat Flip.ro în timpul studiilor la EA - The Entrepreneurship Academy. Compania are azi 200 de angajați, o cifră de afaceri de 38 de milioane de euro și activează în patru țări: România, Bulgara, Ungaria și Grecia.

„Dacă nu știam că am posibilitatea să acopăr o bună parte din taxele de școlarizare prin această bursă, probabil n-aș fi fost astăzi aici. Cred că e o misiune foarte nobilă cea pe care NN a ales să o creeze și să o ducă mai departe, de a descoperi noi generații de antreprenori care au nevoie de acces la educație de înaltă calitate”, a adăugat Alex Burghelia.

România crește odată cu viitorii antreprenori. Consolidarea ecosistemului antreprenorial creează mult potențial

O arată cifrele: anul 2022 număra 811.000 de microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, cu 2,5 milioane de angajați din totalul de aproape 3,9 milioane de pe piața de muncă din România. Asta înseamnă că mai mult de trei sferturi din forța de muncă de la noi este angajată în companiile de tip IMM, adică firme cu o cifră de afaceri de cel mult 50 de milioane de euro și maxim 249 de angajați. IMM-urile mai sunt fruntașe și la profitul net înregistrat – 62% din profitul net raportat în întreaga economie anul trecut, adică 153 de miliarde de lei. România poate mai mult și mai bine.

„Creșterea ecosistemului antreprenorial din România are beneficii pe termen lung, la fel și crearea unei noi generații de antreprenori, educată în spirit antreprenorial. Pentru că antreprenorii au un rol important în economie. De exemplu, statisticile arată că întreprinderile mici și mijlocii și antreprenoriatul au fost cel mai mare motor al creșterii economice în ultimii 10-15 ani în economia olandeză. În România, numărul companiilor mici e semnificativ și încurajator. Fiecare companie importantă a început ca o companie mică. Deci orice viitor antreprenor are potențialul de a crește, iar societatea trebuie să stimuleze antreprenoriatul pentru a alimenta creșterea economică”, subliniază Gerke Witteveen.

Investiția în burse și în viitorii antreprenori, care se poate face pe www.nn.ro/doneaza-burse-ea, este o inițiativă cu bătaie lungă și atrage o schimbare de sistem, de gândire, de viitor. O schimbare nu la nivel individual, al antreprenorilor, ci la nivel macro, contribuind direct la creșterea României din punct de vedere economic, educațional, de business.

Acest articol este susținut de NN România.

Sursa foto: NN Asigurări

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri