4 / 11

Previziune Citi: Un leu mai puternic pana la finele acestui an

Cursul de schimb ar urma sa ajunga la 3,95 lei/euro la finalul lui 2009, se arata in ultimul raport publicat de analistii bancii Citi. Acestia estimeaza ca euro va scadea la 3,95 lei la sfarsitul anului, proiectia pentru finele trimestrului al doilea fiind de un curs valutar de 4,1 lei/euro.

Conform celei mai recente analize realizate de Citi, se estimeaza ca euro va ajunge in trimestrul al treilea la 4 lei.

Acordul de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) reprezinta factorul care va influenta in mod pozitiv evolutia leului, potrivit raportului publicat astazi de Citi.

"Parerea noastra este ca FMI este confortabil cu implicarea activa a BNR pe piata valutara, pentru a limita volatilitatea excesiva. Aceasta, impreuna cu prezenta unui cadru macroeconomic mai credibil sustinut de pachetul financiar considerabil de la FMI/UE, ar trebui sa sprijine leul, daca nu apare o deteriorare semnificativa a apetitului global pentru risc", se arata in raportul bancii.

De asemenea, ajustarea puternica a deficitului extern care are loc in prezent este o alta tendinta importanta ce sprijina leul, apreciaza analistii Citi.

Potrivit Citi, Romania isi va ajusta deficitul de cont curent la 7,4% din PIB in 2009, de la 12,3% din PIB la finalul anului precedent, in conditiile reinnoirii a 70% din liniile de finantare si a scaderii rezervelor valutare a BNR cu 3 miliarde euro.

Conform raportului Citi, rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei se vor reduce pana la sfarsitul lui 2009 cu aproximativ 3 miliarde euro. In acest sens, analistii sustin ca pachetul de 20 de miliarde euro "ar trebui sa fie adecvat pentru a reduce ingrijorarile pe partea de finantare externa".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri