3 / 7

Cum vor reactiona bursele europene

In context regional, vineri a sosit o alta stire negativa: economia europeana a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii 13 ani, in contextul in care companiile au redus productia si numarul angajatilor pentru a face fata celei mai severe incetiniri economice din ultimii 60 de ani.

Tinand cont de ipoteza ca bursa din Bucuresti este strans corelata cu marile burse europene si cu Statele Unite, este posibil sa asistam la corectii generate de eventualele scaderi, pe baza stirii negative despre economia din Zona Euro?

“Daca vom asista la scaderi ale burselor euopene, cauzate de aceasta stire, este foarte posibil ca si BVB sa fie influentata in acest sens, dar vestile interne nu au un impact major”, considera Razvan Pasol (foto).

Pe de alta parte, Adrian Simionescu este de parere ca evolutiile pietelor de capital europene sunt, la randul lor, strans legate de bursa americana, deci este posibil sa urmeze cresterile si sa digere mai usor aceasta stire.

Bursele europene au inchis ultima sedinta a saptamanii trecute in urcare, in contextul in care aprecierea titlurilor bancare a compensat deprecierea actiunilor din sectorul de telecomunicatii.

Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor actiuni europene, a inchis in urcare cu 0,5%, la 839,44 puncte, dupa o crestere anterioara de peste 1%. Indicele a scazut cu 3,1% saptamana trecuta, insa este in crestere cu 30% fata de nivelul minim atins in 9 martie.

Bursa din Paris a incheiat ultima sedinta a saptamanii in crestere usoara, de 0,40%, la 3.169,05 puncte, iar indicele Footsie-100 al pietei londoneze a urcat cu 0,33%, la 4.348,11 puncte. De asemenea, indicele Dax al bursei de la Frankfurt a urcat cu doar 0,02%, la 4.738,47 puncte.

Cresterile vin in contextul in care directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a estimat vineri ca economia mondiala ar putea reincepe sa creasca din primul trimestru din 2010.

"Inca prevedem o revenire a cresterii economice la nivel mondial in primul trimestru din 2010, iar premisele pentru aceasta situatie ar putea fi vizibile in octombrie, noiembrie sau decembrie 2009", a declarat Strauss-Kahn.

Totusi, acesta a subliniat ca riscurile raman "foarte ridicate", in timp ce revenirea activitatii globale depinde de evolutia sectorului bancar.






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri