2 / 4

Stiglitz: Ce este mai rau abia urmeaza sa vina

Un punct de vedere mai putin optimist are Joseph Stiglitz (foto), laureat al Premiului Nobel pentru economie in 2001, care sustine ca, din punctul de vedere al americanilor, al oamenilor din intreaga lume, ce este mai rau abia urmeaza sa vina, iar Romania ar trebui sa fie pregatita oricand de o criza, pentru a nu mai avea problemele actuale.

“Numarul somerilor creste, oamenii isi vor pierde locurile de munca in America, ceea ce inseamna ca ar putea sa isi piarda asigurarea de sanatate sau chiar casa. Doar luna trecuta, peste 300 de mii de americani si-au pierdut locuintele. Vorbim, in total, despre milioane de americani care isi pierd locuintele. Asadar, pentru majoritatea americanilor, lucrurile se inrautatesc”, a explicat fostul laureat al Premiului Nobel, intr-un interviu acordat The Money Channel.

Stiglitz este de parere ca Romania ar trebui sa adopte politici financiare anti-ciclice, prin care sa evite decalaje mari in economie si efectele acestora, ca sa se fereasca de o viitoare criza, insa este nevoie de si de un rol puternic al guvernului in administrarea pietei si in stabilirea regulilor jocului financiar.

„Trebuie sa recunoastem legatura dintre politica si economie. Politica a dus la crearea unor reguli care le permit bancilor sa faca greseli uriase si sa isi foloseasca influenta pentru a finanta tocmai acele bancile care au creat problema. Lipsa de incredere, nu doar in banci, ci si in institutiile politice, va fi una din mostenirile acestei crize", a spus Joseph Stiglitz, care a detinut in trecut si functia de economist-sef al Bancii Mondiale.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri