3 / 4

Un nou motor pentru economia globala

Desi efectele crizei sunt inca resimtite, exista unele semne de revenire, a afirmat Joseph Stiglitz, adaugand ca pentru o criza globala este nevoie de un raspuns global, iar imobiliarele nu mai pot ajuta economia.

“Motorul economiei globale, consumatorul american, s-a bazat pe balonul imobiliar, pe faptul ca oamenii imprumutau mai mult decat puteau rambursa, iar acest balon s-a spart. Imobiliarele nu vor mai putea sa ajute economia nici dupa revenirea sistemului bancar. Trebuie sa gasim un nou motor al economiei globale”, a declarat fostul laureat Nobel, citat de The Money Channel.

In opinia sa, bancile sunt departe de a fi repuse pe picioare, insa chiar daca acest lucru se va intampla, capacitatea si dorinta persoanelor fizice de a lua cu imprumut la fel cum faceau inainte a disparut.

Care ar putea fi noul motor de crestere a economiei este greu de spus, insa, in opinia lui Stiglitz, este clar ca lumea are nevoi enorme si aceasta incongruenta intre o lume cu capacitate in exces si o lume cu nevoi nesatisfacute este o critica la adresa economiei de piata.

“Cele doua nevoi, atat de evidente, sunt problema saraciei in toata lumea si provocarea adaptarii la incalzirea globala. Pentru a avea o infrastructura adecvata unei lumi in care exista amenintarea incalzirii globale, va fi nevoie de investitii enorme. Dar tarile lumii inca nu s-au angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera, sa mareasca pretul dioxidului de carbon si, pana cand asta nu se va intampla, nu vor exista stimulente pentru ca sectorul privat sa faca investitiile necesare”, a incheiat Joseph Stiglitz.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri