1 / 11

Taxa Robin Hood

Prim-ministrul Emil Boc a afirmat ca Guvernul ar putea lua masura supraimpozitarii profitului daca bancile comerciale din Romania nu vor respecta intelegerea initiala cu statul roman si isi vor retrage liniile de finantare.

"Daca bancile straine, prin reprezentantele lor in Romania, nu vor intelege ca au obtinut profituri extrem de importante in Romania in vremuri foarte bune, iar acum cand vremurile sunt dificile vor arunca povara crizei numai pe umerii romanilor si sa-si retraga banii la bancile din strainatate, atunci avem posibilitatea de a aplica masuri precum acea taxa «Robin Hood», de supraimpozitare a profiturilor", a declarat Boc la postul public de radio.

El a precizat ca nu are deocamdata semnale ca bancile intentioneaza sa retraga liniile de finantare ca urmare a diminuarii rezervelor minime obligatorii.

Declaratia a starnit controverse atat printre opozitie, cat si pentru reprezentantii Bancii Nationale Romane (BNR).

Liderul PSD, Mircea Geoana, spune ca nu crede in "versiuni mult prea haiducesti" in relatia cu bancile pentru ca ar insemna ca statul se afla in razboi cu sistemul bancar, referindu-se la declaratiile premierului Emil Boc privind posibilitatea aplicarii taxei "Robin Hood" pe profitul bancilor.

Geoana considera ca cea mai mare problema nu este reprezentata de "tentatia" de repatriere a capitalului, invocand angajamentul luat de bancheri la Viena si la Bruxelles, ci de "prudenta extrema" a bancilor din Romania fata de creditarea proiectelor de investitii.

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a afirmat ca introducerea unei taxe de tip "Robin Hood", prin care sa se supraimpoziteze profiturile bancilor, nu ar face decat sa indeparteze bancile de Romania.

"Taxa Robin Hood nu este o decizie optima, pentru ca ar incalca libertatea contului de capital, la care Romania s-a angajat ca preconditie de aderare la UE. Ar pune gaz pe foc si ar indeparta si mai tare bancile din tara", a spus Lazea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri