2 / 11

Conferinta M&A Outlook 2009

Saptamana aceasta, Wall-Street a organizat alaturi de Nexia International evenimentul M&A Outlook 2009, cea mai importanta conferinta pe fuziuni si achizitii din prima jumatate a anului.

In cadrul dezbaterilor organizate, s-a ajuns la concluzia ca restructurarea business-ului pare, la o prima vedere, ca o solutie extrema si o decizie grea, mai ales pentru business-urile de familie. Dar pentru eficientizarea afacerii si pentru repozitionarea interna si externa, operatiunea este esentiala, au spus specialistii in fuziuni si achizitii.

Totusi, potrivit lui Ciprian Paltineanu, restructurarile devin pe timp de criza aproape inevitabile in majoritatea sectoarelor de activitate, chiar daca nu sunt cele mai fericite miscari ale unui actionariat si, in plus, sunt necesare pentru a reduce costurile si cu scopul de a eficientiza operatiunile.

De la Tony A. Romani (foto), bancher de investitii la Freeman&Co., am aflat ca restructurarile se clasifica in trei mari clase: initiate de management, de ultim moment si dupa faliment.

De asemenea, s-a stabilit ca aceasta criza financiara a sufocat, in primele cinci luni ale acestui an, piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania, ajungand la o valoare de circa 199 milioane euro, cu 93% mai mica fata de aceeasi perioada a lui 2008, ceea ce inseamna, conform specialistilor, ca piata locala de M&A s-a intors la nivelul inregistrat in 2004.

Tot acestia au mai spus ca spre sfarsitul lui 2009-inceputul lui 2010, piata va incepe sa transmita semnale pozitive, o stabilizare fiind asteptata.

In final, s-a concluzionat ca antreprenorii locali care sunt tentati sa-si vanda acum business-ul, intr-o perioada de incertitudine financiara, ar trebui sa isi asume anumite riscuri, insa nu inainte de a-si tempera asteptarile privind banii pe care ar putea sa-i incaseze in urma unei tranzactii.

Astfel, Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance, a afirmat ca “un antreprenor care vrea sa vanda acum trebuie sa fie conectat la realitate si sa stie cat sa ceara pentru business. Mai mult, antreprenorii trebuie sa-si asume si anumite riscuri atunci cand se implica intr-o tranzactie”.

De multe ori insa, antreprenorii evita sa-si cedeze business-ul unui fond de investitii pentru ca astfel pierd controlul. “Chiar daca fondurile de investitii sunt preocupate de cresterea rapida a afacerii, acestea pot fi uneori si cainoase”, mentioneaza Doru Lionachescu, de la Capital Partners.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri