2 / 5

O tranzactie de succes, asemenea unui mariaj de cursa lunga

Reusita unui proces de vanzare cumparare depinde foarte mult de cat de mult sunt dispusi vanzatorul si investitorul sa se deschida unul catre celelalt.

Un parteneriat dintre doua parti, care se doreste finalizat cu o tranzactie, trebuie sa se asemene cu o relatie de casatorie de durata, este de parere Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance. “Un parteneriat cu un fond de investitii este ca o casatorie. Cel mai important lucru este ca, asemenea intr-un cuplu, cele doua parti sa isi doreasca acelasi lucru”, spune Bidian.

Anca Bidian a fondat in 2003 brokerul de credite Gemini Capital Consult, actualul Kiwi Finance, preluat in 2007 de fondul suedez de investitii Oresa Ventures, intr-o tranzactie evaluata la o valoare sub cinci milioane de euro.

Bidian precizeaza ca experienta tranzactiei a invatat-o ca alinierea obiectivelor antreprenorului cu cele ale cumparatorului constituie un factor crucial in dezvoltarea ulterioara a businessului.

“Un antreprenor care vrea sa vanda acum trebuie sa fie conectat la realitate si sa stie cat sa ceara pentru business. Mai mult, antreprenorii trebuie sa-si asume si anumite riscuri atunci cand se implica intr-o tranzactie”, subliniaza Bidian.

Momentele importante ale unei tranzactii nu sunt doar semnarea si derularea contractului, ci si implicarea antreprenorului in dezvoltarea viitoarea a afacerii. “Dupa semnarea contractului, antreprenorul trebuie sa fie constient de faptul ca volumul de munca pe care il va depune va fi dublu, pentru ca business-ul trebuie sa creasca in continuare”, spune Bidian.

Potrivit Ancai Ionescu, de la GED, un alt pas important intr-un deal il reprezinta momentul in care antreprenorul incaseaza banii. “Foarte multi antreprenori nu stiu ce sa faca cu banii dupa un exit, respectiv daca sa-i puna in banca sau sa-i investeasca intr-o alta afacere. Cea mai buna varianta ar fi ca banii sa circule permanent”, afirma Ionescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri