3 / 6

Consolidarea politicii fiscale ar evita riscul de aterizare fortata

Romania trebuie sa-si consolideze rapid si profund politica fiscala pentru a evita riscul unei aterizari fortate, prin restaurarea disciplinei bugetare, eficientizarea cheltuielilor publice si mobilizarea mai buna a resurselor, sustine Banca Mondiala, in Strategia de parteneriat cu Romania.

In ultimii ani, politicile fiscale si de venituri implementate in Romania au fost in mare parte pro-ciclice si au condus la dezechilibre si vulnerabilitati care nu mai sunt sustenabile, in contextul unui progres redus in modernizarea sectorului public, precum si al inrautatirii conditiilor economice globale, arata Banca Mondiala.

Pentru a evita riscul unei aterizari fortate a economiei romanesti, Banca Mondiala sustine ca este nevoie de aprobarea legii de responsabilitate fiscala, de crearea unui consiliu fiscal independent, de aprobarea de catre Parlament, inainte de Legea bugetului, a unei strategii eficiente pe termen mediu cu plafoane de cheltuieli bugetare si numar de personal pentru urmatorii trei ani.

De asemenea, Banca Mondiala subliniaza ca, in 2010, cresterea facturii salariale in sectorul public trebuie sa fie sub rata inflatiei.

Guvernul si-a asumat, in cadrul acordului de finantare cu institutiile internationale, sa scada chetuielile de personal in sectorul bugetar de la 8,4% din PIB in 2008 la 7,5% din PIB in 2009, aminteste Banca Mondiala.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International (FMI) incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri