4 / 6

Romania trebui sa-si mentina deficitul bugetului de pensii sub 1% din PIB

Romania trebuie sa-si mentina deficitul bugetului de pensii sub 1% din PIB sau sa identifice surse de finantare a acestuia in cazul in care "deficitul se adanceste temporar ca rezultat al unor politici justificate", se arata in Strategia de parteneriat cu Romania pentru 2009-2013.

"Guvernul si-a propus noi reforme ale sistemului de pensii, pentru a imbunatati sustenabilitatea fiscala a pilonului public si pentru a creste capitalizarea a sistemului administrat privat. Pentru a imbunatati situatia sistemului public de pensii, contributiile pentru asistenta sociala au crescut cu 3,3% in 2009", se arata in documentul institutiei.

In cadrul programului de finantare externa incheiat de Romania cu institutiile financiare internationale sunt prevazute reforme pentru consolidarea sistemului de pensii, precum indexarea la inflatie sau cresterea si uniformizarea varstei de pensionare. De asemenea, masurile vizeaza restabilizarea nivelului contributiilor la pilonul II, sistemul public de pensii administrat privat, la care contribuie aproximativ 3,5 milioane angajati.

Totodata, reformele vizeaza integrarea in sistemul standard de pensii a categoriilor care pana in prezent nu contribuiau la acesta.

"Toate aceste masuri sunt esentiale pentru a limita efectele de imbatranire a populatiei, dezechilibrul dintre numarul celor care contribuie si numarul beneficiarilor si pentru a restrange deficitul bugetar, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung", mai subliniaza Banca Mondiala.

"Sistemul de pensii a fost substantial restructurat in ultimii ani si deficitul a fost eliminat. Masurile de consolidare fiscala pe acest domeniu nu au rezolvat insa probleme precum nivelul scazut al beneficiilor, numarul mai mare al beneficiarilor decat cel al contributorilor si deciziile politice ad hoc", se mai precizeaza in raport.

In ciuda reformelor efectuate, care au determinat sistemul de pensii sa treaca pe excedent din 2006, mentinerea acestei situatii este amenintata de cresterea cu 50% a pensiilor, anuntata in octombrie 2008, masura care ar putea duce la revenirea pe deficit a sistemului.

In sedinta de joi, consiliul directorilor din cadrul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), parte a grupului Bancii Mondiale, a aprobat primul imprumut pentru politici de dezvoltare, de 300 milioane euro, acordat Romaniei.

Pachetul de asistenta financiara discutat cu reprezentantii Comisiei Europene (CE), ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Mondiale (BM) include si trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare in valoare de 1 miliard de euro din partea BM, atasate unui pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul protectiei sociale si sectorului financiar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri