2 / 6

Timpul necesar pentru demararea unei afaceri: 10 zile

Romanii trebuie in general sa indeplineasca sase proceduri pentru a incepe o afacere, la fel ca cipriotii, italienii, luxemburghezii, olandezi, polonezi, portughezi, slovaci si britanici. Cele mai putine etape pentru deschiderea unei afaceri in UE trebuie parcurse in Belgia, Finlanda, Slovenia si Suedia (3), iar cele mai multe in Grecia (15).

O afacere poate fi demarata in Romania in 10 zile, la fel ca in Olanda si Italia. In Belgia si Ungaria e nevoie de doar 4 zile, in timp ce in Spania sunt necesare 47 de zile.

Costurile pentru inceperea unei afaceri se cifreaza la 2,9% din venitul national pe locuitor in Romania. Danemarca si Slovenia au cele mai mici costuri pentru deschiderea unei afaceri (0%), in schimb, polonezii si italienii trebuie sa plateasca 17,9% din venitul national pe locuitor in acelasi scop.

Capitalul minim pentru inceperea unei afaceri este de 0,9% din venitul national pe locuitor, fata de 0% in Cipru, Franta, Germania, Irlanda si Marea Britanie sau 52% in Austria. 80 dintre economiile studiate in raport nu au cerinte minime de capital.

Indicatorul privind rigiditatea angajarii unui muncitor este 46 din 100 in Romania, fata de 7 din 100 in Danemarca si 56 din 100 in Luxemburg.

Costurile redundante - pe care un antreprenor trebuie sa le plateasca si care au fost calculate in saptamani de salarii ale angajatilor - reprezinta 8 saptamani de salariu in Romania, fata de niciuna in Danemarca sau 97 de saptamani in Portugalia.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri