5 / 6

512 zile pentru a recupera o datorie comerciala in instanta

In Romania exista 31 de proceduri pentru a impune respectarea unui contract, fata de 20 in Irlanda, respectiv 43 in Cipru. Pentru a recupera o datorie comerciala prin intermediul unei instante de judecata, o firma din Romania are nevoie de 512 zile. Acest proces dureaza cel mai putin (275 de zile) in Lituania, in timp ce pentru a recupera o datorie comerciala in instanta in Slovenia dureaza cel mai mult (1.290 de zile).

Costul pentru a impune respectarea unui contract este de 28,9% din valoarea revendicarii in Romania, fata de 9,7% in Luxemburg, respectiv 33% in Cehia.

Raportul ia in considerare, in ce priveste inchiderea unei afaceri, perioada necesara derularii unui proces de insolventa, costul acestuia, precum si rata de recuperare in urma unui asemenea proces. Astfel, pentru Romania timpul pentru derularea unui proces de insolventa este de 3,3 ani, la fel ca in Bulgaria. Cea mai scurta perioada a procesului este in Irlanda (0,4 ani), iar cea mai lunga (6,5 ani) in Cehia.

Costul pentru un proces de faliment este de 11% din valoarea proprietatii in Romania, fata de 4% in Belgia, Danemarca, Finlanda si Olanda, respectiv 22% in Italia. Rata de recuperare este de 28,5 centi la un dolar in Romania, comparativ cu 87,3 centi la un dolar in Finlanda, respectiv numai 20,9 centi la dolar in Cehia.

Din cele 183 de economii luate in considerare de Banca Mondiala, 46 sunt din Africa subsahariana, 32 din America Latina si Caraibe, 27 din Estul Europei si Asia Centrala, 24 si Estul Asiei si zona Pacificului, 19 din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, 8 in Asia de Sud, precum si 27 de state din Organizatie pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri