2 / 4

Care pot fi consecintele deciziei FMI?

FMI nu exclude sa vireze simultan a treia si a patra transa din imprumutul pentru Romania, in cazul in care o prelungire a tensiunilor politice ar face ca urmatoarea vizita a misiunii sa aiba loc abia la finalul lui ianuarie-inceputul lui februarie.

Astfel, ar exista posibilitatea ca, in functie de evolutia climatului politic intern, institutia sa livreze cumulat Romaniei aproximativ 2,35 miliarde euro (1,5 miliarde euro plus 0,85 miliarde euro), echivalentul urmatoarelor doua transe.

Seful misiunii FMI in Romania si-a exprimat speranta ca in 2010, prin redresarea economiei romanesti, guvernului sa-i fie mai usor sa finanteze deficitul bugetar, astfel incat sa nu mai fie nevoie ca o parte din urmatoarele transe sa mearga tot in acest sens, ci spre rezervele valutare.

"Finantarea deficitului bugetar cu bani de la FMI este neobisnuita, nu este un lucru pe care il facem in mod uzual. In cazul de fata, am acceptat deoarece situatia financiara a statului era dificila. Ne asteptam ca in 2010 sa fie mai usor. Nu avem o decizie finala in acest sens, deoarece trebuie mai intai sa fie un guvern cu care sa putem discuta", a declarat Franks.

FMI a acceptat ca jumatate din transele a II-a si a III-a din imprumut sa mearga la Ministerul Finantelor pentru finantarea deficitului bugetar.

Alternativa: Ministerul Finantelor a imprumutat aproape 800 milioane de euro de la banci, la o dobanda de 5,25%

Ministerul Finantelor Publice a vandut la sfarsitul saptamanii trecute titluri de stat in valuta cu maturitate la 3 ani in valoare de 793,8 milioane euro, aproape dublu fata de nivelul anuntat, de 400 milioane euro, la o rata a dobanzii de 5,25%.

Suma reprezinta jumatate din transa a treia de la FMI, in contextul in care Fondul a amanat acordarea celei de-a treia transe din imprumutul de 12,95 miliarde euro si Comisia Europeana a anuntat ca a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de 5 miliarde euro.

Astfel, Finantele au atras din piata 54% din suma ofertata de cele 13 banci care au participat la licitatie si care au oferit 1,476 miliarde euro. Cei 13 dealerii primari ai licitatiei au fost Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica, BCR, Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citigroup Europe PLC Dublin - sucursala Romania, ING Bank NV Amsterdam - sucursala Bucuresti, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank.

Aceasta este a doua licitatie de titluri in valuta din acest an, dupa ce, pe 14 august, Finantele au plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda tot de 5,25% denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, in valoare de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anuntat initial.

In plus, pentru a putea finanta deficitul bugetar, Ministerul Finantelor a imprumutat aproximativ un miliard euro de la bancile din Romania, printr-un aranjament de tip "club loan" si au emis, pana acum, titluri de stat in lei in valoare de 59 miliarde lei (13,9 miliarde euro), de aproape cinci ori mai mult decat in intreg anul 2008.

Cursul de schimb s-a mentinut sub 4,3 lei/euro, fara reactie la decizia FMI

Cursul de referinta anuntat de BNR s-a mentinut usor sub 4,30 lei/euro, fara sa reactioneze la anuntul despre amanarea celei de-a treia transe de la FMI. Astfel, Banca Nationala a Romaniei a afisat, vineri, un curs de referinta de 4,2988 lei/euro, cu 0,02% mai scazut decat cel de joi, cand era de 4,2995 lei/euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri