4 / 5

Ce scrie presa internationala

Fostul ministru roman de externe Mircea Geoana si lider al social-democratilor a revendicat victoria duminica in alegerile prezidentiale, dar rezultatele sunt disputate, relateaza New York Times.

Presedintele in exercitiu Traian Basescu a refuzat sa se declare invins, acuzand manipulari din partea presei si declarandu-se adevaratul castigator.

Rezultatele oficiale nu au fost anuntate, dar, bazandu-se pe exit poll-urile ce ii dau mai mult de 51% din voturi, Geoana a spus ca l-a invins pe Basescu, dupa o campanie dura marcata de scandaluri si atacuri politice.

"Victoria este cea a normalitatii si a bunului simt si a tuturor romanilor care doresc o viata mai buna", a spus Geoana, in fata sustinatorilor care il aclamau la sediul partidului, scaldat in rosu, galben si albastru, culorile steagului Romaniei. "Cand poporul roman este unit, nimeni nu ne poate opri", a subliniat Geoana.

Basescu a avut un usor avans in fata lui Geoana la primul tur, din noiembrie, dar Geoana a obtinut sustinerea importanta a candidatului situat pe locul trei, Crin Antonescu, din Partidul Liberal.

In interviuri la sectii de votare din capitala, romani dezamagiti au spus ca s-au dus la vot pentru a obtine schimbarea si o stabilitate politica, intr-un moment de probleme economice. Insa, in loc sa se concentreze pe economie, care se va comprima cu 8,5% anul acesta, saptamana de dinainte de alegeri a fost dominata de o inregistrare video dintr-un miting de campanie din 2004 in care Basescu pare sa loveasca un baiat de 10 ani in plina figura.

Echipa de campanie a presedintelui a spus ca imaginile au fost trucate, dar ele au devenit omniprezente la televiziuni si subiect de dezbateri continue la posturile de radio. "Cred ca inregistrarea a fost modificata, dar nu conteaza. Si a avut efectul asupra oamenilor, indiferent daca a fost reala sau nu", spune Mihai Toma, 25 de ani, un contabil care a spus ca a votat pentru Geoana.

Imaginile au parut sa rezoneze cu alegatorii partial pentru ca Basescu, fost capitan de nava care a devenit primar al Bucurestiului si a facut campanie pentru presedintie bazandu-se pe lupta anticoruptie, are o reputatie de certaret. El a supravietuit unei tentative de demitere in 2007, castigand un referendum prin care opozantii doreau sa il inlature.

"A inceput ceva. Sa-l lasam sa termine", spunea Costel Firica, 55 de ani, sustinator al lui Basescu, dupa vot.

Geoana a incercat sa se pozitioneze ca o influenta diplomatica, in comparatie cu combativul Basescu. Geoana a promis ca il va numi pe independentul Klaus Johannis, primar popular al orasului Sibiu, in functia de premier, daca va fi ales.

"A fi agresiv este bine, dar nu tot timpul, asa cum a facut Basescu in ultimii ani", spune Anamaria, 35 de ani, care a declarat ca a votat cu Geoana pentru stabilitate politica. "Nu poti lucra asa", subliniaza el.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri