3 / 4

Crestere economica de 1% in Polonia in 2009

Economistul Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala a mai afirmat ca Polonia ar urma sa aiba in 2009 o crestere economica de 1%, in timp ce Romania va inregistra un rezultat negativ de circa 7%.

De asemenea, el a subliniat ca revenirea cresterii economice la nivelurile de dinaintea crizei in Europa Centrala si de Est va fi foarte dificila.

"Viitorul cresterii in regiune va fi foarte complicat, din cauza ca in perioada ante-criza, cresterea economica s-a datorat unei lichiditati globale mai mari, care in prezent nu mai exista”, apreciaza Juan Zalduendo.

Desi urmatorul an pentru Romania nu se anunta a fi imbucurator, Catalin Pauna (foto), economist sef al Bancii Mondiale in Romania, estimeaza ca vom inregistra o crestere economica cuprinsa intre 0,5% si 2% in anul urmator, iar PIB-ul are un potential de 3-4%.

“Motoarele cresterii economice se vor schimba, in conditiile in care resursele externe nu vor mai fi accesibile si vor trebui mobilizate surse interne de finantare”, a precizat Pauna.

El se asteapta ca in cel de-al doilea trimestru Romania sa intre pe crestere economica, fiind generata in primul rand de exporturi, care vor avea o evolutie mai buna ca urmare a revenirii statelor din Europa Occidentala.

“Romania trebuie sa reduca nivelul cheltuielilor bugetare, in principal cele cu personalul, si nu cred ca o ajustare bugetara trebuie realizata pe baza cresterii taxelor”, a explicat reprezentatul Bancii Mondiale.

Citeste si ce asteptari au oamenii de afaceri din Romania de la stat in aceasta perioada.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri