2 / 4

Masurile fiscale agresive nu au fost benefice

Totusi, nu toate masurile adoptate de statul roman au fost benefice.

"Din nefericire, au fost adoptate si o serie de masuri destul de agresive, ca de exemplu intarzierea rambursarii TVA, iar acestea nu au avut un efect benefic asupra mediului de afaceri. In anul 2009 a existat instabilitate politica, au avut loc alegeri prezidentiale si alegeri pentru parlamentul European. Acesti factori au descurajat adoptarea unor decizii mai dure de catre guvern. Speram ca anul 2010 va fi un an mai stabil din punct de vedere politic in conditiile in care avem un guvern nou si nu sunt programate alegeri”, a adaugat Niculae Done.

Dupa ce in 2009 au fost loviti de criza economica, sefii microintreprinderilor au aflat ca vor plati impozit pe profit de 16% pentru ca statul trebuie sa isi creasca veniturile la buget, in locul impozitului pe venit de 3%.

In aceste conditii, aproximativ 15 - 20% dintre fostele microintreprinderi se vor transforma in PFA, circa 25% vor incepe sa plateasca noul impozit pe profit, "incarcand" la maxim cheltuielile si apeland la o serie de alte "inginerii financiare si fiscale", iar restul firmelor vor lua in calcul varianta functionarii sub "umbrela" unui offshore.

“Au existat foarte multe speculatii privind o posibila majorare a cotei TVA sau a cotei impozitului pe profit si pe venitul personal. Asemenea masuri ar fi contraproductive deoarece ar incetini ritmul de redresare economica si ar avea un impact negativ asupra veniturilor la buget. In loc de aceasta, guvernul ar trebui sa se concentreze pe o mai eficienta incasare a veniturilor si sa abordeze economia subterana care, conform estimarilor, continua sa reprezinte o parte substantialã a economiei", a declarat Mark Gibbins (foto), tax partner si coordonator al departamentului de taxe din cadrul KPMG..

Spre exemplu, inspectiile fiscale ar trebui directionate asupra companiilor si persoanelor care prezinta un risc ridicat de evaziune fiscala, sustine Mark Gibbins, si nu conduse in mod aleatoriu asa cum se intampla in prezent.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri