2 / 4

Pensiile din Romania oricum sunt prea mici

Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, caracterizeaza posibila impozitare a pensiilor mai mici de 1.000 de lei ca fiind o decizie "foarte proasta", care nu are sanse sa fie aplicata si care nu va conduce la efecte bune in economie.

"Tinand cont de nivelul preturilor din Romania nu cred ca masura discutata este una fezabila si nici una care sa produca efecte bune in economie. In plus, pensiile despre care se discuta s-au format pe baza contributiilor din trecut si oricum au fost penalizate cu ratele mari ale inflatiei din anii precedenti. Pensiile oricum sunt mai mici decat ar trebui sa fie", a declarat Laurian Lungu.

De asemenea, in cazul in care s-ar ajunge la impozitarea pensiilor mai mici de 1.000 de lei, este foarte importanta cota de impozitare care s-ar aplica acestor venituri, a subliniat Lungu.

Economistul Daniel Daianu (foto) atrage atentia asupra faptului ca trebuie analizata sursa veniturilor din care au fost realizate contributiile la pensii.

"In cazul in care pensiile care se vor a fi impozitate provin din contributii care erau impozitate, atunci masura nu este logica din cauza ca s-ar realiza o dubla impozitare. In caz contrar, masura este justficata intr-o anumita masura", a declarat pentru Wall-Street fostul ministru de finante Daniel Daianu.

Insa, o mai buna imbunatatire a procesului de colectare a veniturilor din taxe si impozite si reducerea nivelului economiei subterane constituie alte modalitati de a umple golurile de la buget, a adaugat Daianu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri