2 / 4

Avocatii: Legislatia muncii are nevoie de modificari urgente

Pe langa propunerile AOAR, clarificarea cadrului legislativ care reglementeaza piata muncii trebuie sa fie o prioritate pentru autoritati in anul 2010, astfel incat atat angajatorii, cat si angajatii sa treaca mai repede peste perioada de criza, subliniaza Serban Paslaru (foto), avocat asociat in cadrul casei Tuca, Zbarcea si Asociatii.

„Legislatia nu raspunde intru totul necesitatilor specifice unei economii care se transforma, care trebuie sa se dezvolte. In prezent, conditiile in care pot fi realizate angajari sunt stricte, posibilitatile de a opta pentru munca temporara sunt extrem de limitate, regimul concedierilor este unul drastic, exista o suita intreaga de obligatii pe care angajatorii le au dar care in practica nu pot fi indeplinite, din motive obiective, iar contractele colective de munca la nivelul ramurilor se negociaza, de multe ori, fara a asigura o reprezentare corecta a majoritatii agentilor economici care isi desfasoara activitatea in ramurile respective”, mentioneaza Paslaru.

In unele cazuri, cum ar fi o concediere disciplinara, se ajunge la situatii in care angajatorii sunt obligati, in urma unui proces castigat de catre salariatul concediat, sa fie reprimit de fostul angajator, chiar daca angajatorul in cauza a desfiintat departamentul din care facea parte salariatul anterior concedierii.

“Chiar daca pare doar o situatie improbabila, ne-am confruntat de multe ori cu un astfel de caz. Astfel, angajatorii, pe baza deciziilor instante, sunt nevoiti sa angajaze formal acei angajati concediati disciplinar, chiar daca nu au nevoie de ei”, afirma Paslaru.

Mihai Seitan, ministrul Muncii, spune ca ministerul are in vedere modificarea unor aspecte foarte importante din legislatia din domeniu, cum ar fi legea contractelor de munca, legea concedierilor colective sau legea sindicatelor.

„De saptamana viitoare vom incepe negocierile cu partenerii sociali pentru realizarea unui pact prin care fiecare partener sa vina cu o serie de masuri ale carui scop sa fie cresterea locurilor de munca”, precizeaza Seitan.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri