3 / 4

Miturile fortei de munca din Romania

Pe langa realizarea unui cadru legislativ care sa permita crearea de noi locuri de munca, autoritatile locale trebuie sa treaca peste anumite mituri privind potentialul angajatilor romani si sa incurajeze trainingul si reformarea profesionala.

„Unul din miturile romanesti sugereaza ca avem o forta de munca ieftina si bine calificata, lucru care ne va permite sa fim tinta investitiilor externe dupa ce criza financiara va lua sfarsit. Un altul spune ca daca treci peste o perioada care te doare, vei iesi mai putin. Acestea insa nu sunt adevarate, iar fara investitii in dezvoltarea fortei de munca, Romania risca foarte mult”, spune Florin Pogonaru.

Romania a accesat pana in prezent doar 4,8% (201 mil. euro) din cele 4,2 miliarde de euro pe care Uniunea Europeana (UE) le pune la dispozitie pana in 2013, pentru pregatirea fortei de munca.

„Una din problemele care impiedica absorbtia fondurilor europene pentru resurse umane este lipsa de comunicare dintre administratie si cei care fac proiectele. De aceea se ajunge la respingerea multor proiecte sau la o durata prea mare de absorbtie a banilor in cazul altor proiecte”, afirma Seitan (foto).

Presedintele AOAR spune ca, in unele cazuri, firmele au ajuns sa-si recompenseze financiar angajatii care merg la training, deoarece salariatii si-au pierdut motivatia pentru a merge la cursuri de formare profesionala.

„Nu este nicio problema sa-ti impulsionezi financiar angajatii pentru a merge la traininguri, in conditiile in care acestia si-au pierdut din motivatie pe fondul crizei financiare. Lumea trebuie sa inteleaga ca modul de a face training s-a schimbat”, mai spune Pogonaru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri