2 / 4

Ne amagim daca o sa credem ca FMI ne mai da bani

Romania va avea nevoie in urmatoarea perioada de un nou acord cu Fondul Monetar International, cu sau fara clauze de imprumut, sustine Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor in cadrul cabinetului Boc. Blaga sustine ca un nou acord cu Fondul va ajuta statul roman deoarece ii va permite sa se imprumute de pe piata externa la costuri mai mici.

Nicolae Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania, nu cred ca mai putem lua bani de la FMI in conditiile in care Romania nu a implementat masurile de reforma fiscala.

“Nu cred ca putem avea un nou acord cu FMI. Ne amagim daca o sa credem ca FMI ne va mai da bani in primul rand pentru ca expunerea Fondului pe Romania este deja ridicata si, in al doilea rand, pentru ca este foarte greu de crezut ca ne va mai da bani daca nu am implementat reforma fiscala”, a declarat, pentru Wall-Street, Nicolae Chidesciuc.

Suma acordata de Fond in actualul imprumut este de 12,95 miliarde euro si este considerata de economist ca fiind deja mare.

“Vom avea nevoie de bani pe viitor, dar problema este de unde ii vom lua si la ce cost. Ne vom imprumutala un cost mult mai mare decat ne-am imprumutat initial pentru ca riscurile asociate Romaniei sunt mult mai mari”, a precizat economistul sef al ING Bank Romania.

In plus, oricine ar accepta sa ne mai imprumute o va face cu conditii foarte dure, cum ar fi cresterea taxelor si impozitelor pe timp de recesiune.

Afla din urmatorul slide care este nivelul datoriei publice a Romaniei si ce evolutie a avut aceasta in ultimul an.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri