3 / 4

Riscul asociat Romaniei, pe un trend ascendent

Un nou imprumut de la FMI sau alte imprumuturi de pe pietele externe pentru a finanta deficitul bugetar ar conduce, in mod inevitabil, la majorarea datoriei publice a Romaniei, in valoare de aproximativ 40 miliarde euro in prezent.

Datoria publica a Romaniei a ajuns la 30,6% din PIB la finalul primului trimestru din 2010, in crestere semnificativa fata de martie 2009, cand avea o pondere de 23,4%. In martie 2008, datoria publica a Romaniei era de 18,8% din PIB.

“A discuta despre un nou acord cu FMI, acum cand suntem cu spatele la zid, mi se pare deplasat. Noi nu stim nici daca primit urmatoarea transa din actualul imprumut…”, a declarat, pentru Wall-Street, Laurian Lungu (foto), managing partner in cadrul Macroanalitica.

Fondul Monetar a cerut Romaniei sa reduca cheltuielile pentru a se incadra intr-un deficit bugetar de aproximativ 6% din PIB si, desi a propus majorarea impozitelor, a lasat mana libera guvernului pentru a face ajustarile necesare.

“Nu s-a intamplat nimic cu reformele si in continuare nu se intampla nimic. Cred ca nivelul CDS (Credit Default Swap) va urca in urmatoarea perioada pentru Romania deoarece sunt semnale negative pentru investitori. Nu se vede niciun pas concret in ceea ce priveste reformele”, a mai subliniat Laurian Lungu.

Datoria publica a Romaniei este redusa comparativ cu cea a altor state din Uniunea Europeana, spre exemplu Grecia, insa ritmul de crestere este ingrijorator. In aceste conditii, riscam sa nu putem ajunge in zona euro si din cauza datoriei publice, daca aceasta va ajunge sa depaseasca 60% din PIB.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri