5 / 6

Profesorii debutanti in scolile generale au cele mai mici salarii

Castigul salarial mediu net din invatamant se ridica la 1.644 de lei (397 de euro), potrivit datelor INS, fiind de peste 11 ori mai mic decat venitul lunar al anumitor rectorilor si de aproape 50 de ori mai mic decat ai profesorilor din mediul preuniversitar privat.

“M-am angajat in invatamant in anul 2009 si am avut un salariu de debut de aproape 1.000 de lei. Salariul a ramas neschimbat timp de un an si nu trag sperante ca se va mari substantial in urmatoarea perioada”, spune un professor de geografie la o scoala generala din Bucuresti.

Si Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere de Invatamant (FSLI), sustine ca un profesor care abia a iesit de pe bancile facultatii are un salariu de incadrare de 900 de lei, in vreme ce in tarile din vestul Europei salariile pornesc de la 1.000 de euro.

In functie de vechimea in munca, profesorii de liceu pot ajunge sa castige pana la 2.000 de lei, potrivit grilei de salarizare in vigoare.

La sfarsitul lui 2009, in sistemul de invatamant romanesc lucrau 395.100 de oameni, in scadere cu 14.600 de salariati fata de inceputul anului trecut, arata datele Institutului National de Statistica (INS).



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri