3 / 4

Ce va urma? Va supravietui mediul de afaceri?

Romania o sa se incadreze cu eforturi foarte mari in tinta de deficit bugetar impusa de FMI, de 6,8%, sustine Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR pe probleme de politica monetara, care mai atrage atentia ca majorarea TVA ingroapa mediul de afaceri.

“Foarte greu o sa reusim sa mentinem deficitul bugetar anul acesta in tintele FMI. Sistemul este deformat. Exista un numar prea mare de pensionari fata de numarul de contribuabili si mai exista un numar de 500.000 de bugetari in exces. Problema este ca o crestere a impozitelor nu o sa ajute mediul de afaceri si o sa conduca si la cresterea evaziunii. Romania in 20 de ani nu a colectat din impozite mai mult de 32% din PIB. Romanii nu platesc mai mult de atat. Majorarea impozitelor ingroapa mediul de afaceri”, a declarat Lucian Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR sustine ca in Romania se cheltuieste intr-un mod iresponsabil din cauza ca toata lumea se asteapta ca cineva sa vina sa ne salveze, in speta FMI, dar Fondul nu o sa mai faca acest lucru daca nu vede reforme fiscale.

“Solutiile acestea sunt dubioase. Cresterea impozitelor are un efect inflationist si unul de contractie economica”, a mai spus Croitoru. Economistul nu a comentat pe tema deciziei CCR, insa a subliniat ca “populismul este mai periculos chiar si decat comunismul”.

Economistii se asteptau la majorarea TVA, dar sustin ca guvernul trebuie sa taie puternic din cheltuielile cu bunuri si servicii. “Toate lucrurile acestea erau perfect previzibile inca de anul trecut. Guvernul acesta nu a facut nimic de un an de zile. Nu poti sa faci politica economica intr-un week-end”, sustine Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

Si analistul Bogdan Baltazar sustine ca situatia actuala nu face bine economiei, dar spera ca guvernul nu se ve atinge si de cota unica de impozitare. “Nu o sa ajunga Romania in faliment. Sper sa trecem in conditii decente de Parlament si sa prindem urmatoarea sedinta a Boardului FMI. Nu imi place deloc situatia actuala, nu face deloc bine economiei”, a spus Baltazar.







Inapoi la articol

Setari Cookie-uri