2 / 4

Lista solutiilor trebuie sa porneasca de la colectarea taxelor si impozitelor

Despre instabilitate vorbeste si Alexander Milcev (foto), partner tax advisory&compliance services in cadrul Ernst&Young Romania, pentru care decizia de a majora TVA este una “proasta din punct de vedere economic”.

Milcev spune ca, in mod normal, valoarea TVA joaca un rol secundar in deciziile pe care le iau investitorii straini, lasand la o parte retailul, unde contactul cu consumatorul este unul direct. Pe de alta parte, dincolo de efectul de sugrumare a consumul, Planul B impacteaza negativ economia, careia ii va lua astfel mai mult timp pentru a iesi din criza.

Chiar si in acest context, “majorarea TVA nu ar trebui sa fie un factor prohibitor pentru deciziile de investitii, pentru ca hotararile de acest gen se iau in functie de potentialul pietei si al segmentului de piata in sine”, argumenteaza Alexander Milcev. Majorarea cotei unice de impozitare, o varianta cu care s-ar putea lucra la elaborarea bugetului pentru 2011, potrivit celor mai recente declaratii ale ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, ar insemna un plus de presiunea pe afacerile strainilor in Romania, pe fondul unor conditii economice in continua deteriorare, crede Milcev.

In momentul de fata, majorarea TVA duce Romania in topul primelor cinci tari din Uniunea Europeana in aceasta privinta, diferenta fiind ca in celelalte state schimbarea nu a fost atat de dramatica. “Majoritatea statelor UE au cote de impozitare intre 20% si 30%, doar cateva dintre ele – printre care si noi – avand un nivel cuprins intre 12% si 30%”, spune partenerul Ernst&Young.

Din punctul sau de vedere, solutiile aplicate in conditii de criza ar trebui sa plece de la cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor, a cresterii performantei institutiilor colectoare. In plus, solutiile s-ar putea lega si de costurile cu forta de munca, punct care pana acum a fost unul dintre principalele avantaje competitive in lupta pentru atragerea de capitaluri straine. “Chiar daca nu mai suntem la fel de ieftini ca acum 10 ani, Romania are costuri cu forta de munca mai mici fata alte tari din regiune, ca de exemplu comparativ cu Cehia”, a detaliat oficialul companiei de audit.

Afla din slide-ul urmator ce spun specialistii din cadrul companiei de consultanta in management A.T. Kearney Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri