3 / 4

"Eliberarea" Ungariei de FMI - Un pas catre autodeterminarea natiunii

"Eliberarea" Ungariei de Fondul Monetar International (FMI) este un pas inainte catre autodeterminarea natiunii, iar dupa ce actualul acord stand-by expira in octombrie, Budapesta nu va mai fi legata de institutia internationala, a declarat premierul ungar Viktor Orban, citat de Portfolio.

Seful guvernului de la Budapesta a adaugat ca problema salariului guvernatorului Bancii Centrale a Ungariei este o chestiune de suveranitate si Uniunea Europeana (UE) sau FMI nu au niciun cuvant de spus in aceasta chestiune, scrie Mediafax.

Ungaria trebuie sa fie recunoscatoare FMI si UE ca au salvat Ungaria de la colaps financiar in 2008, insa au impus conditii foarte dure, a daugat el.

"Ungaria trebuie sa fie recunoascatoare FMI ca nu a lasat tara sa urmeze soarta Greciei. Chiar daca a impus conditii foarte dificile, a oferit o alternativa la prabusire", a spus premierul.

Acordul stand-by nu este un "cadou, ci un imprumut" cu dobanda, care expira in octombrie, dupa care Ungaria si FMI pot sa mearga pe drumutri separate, a subliniat Orban.

Intelegerea Ungariei cu FMI contine doua prevederi importante: plata imprumutului si limitarea deficitului bugetar la 3,8% din PIB anul acesta.

"Creditul trebuie platit si va fi. Dupa ce acordul va expira in octombrie, Ungaria nu va mai fi legata de FMI. Am considerat mereu intelegerea ca o mostenire fortata. Nu cred ca este normal ca economia Ungariei sa nu stea pe propriile picioare. Eliberarea de FMI este un pas catre autodeterminre nationala", a spus el.

Relatia Ungariei cu UE este total diferita, a declarat Orban, iar UE va stabili un termen limita pentru toate tarile membre ale caror deficite depasesc 3%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri