2 / 4

Reticenta in expunerea concluziilor misiunii FMI

Redresarea economiei romanesti in 2010 a fost compromisa de majorarea cotei TVA, iar scaderea va fie de 1,9% din Produsul Intern Brut, potrivit celei mai "bune" estimari a Fondului Monetar International. Totusi, anul viitor am putea sa revenim la crestere economica dupa 2 ani de recesiune.

Economia Romaniei se va contracta cu inca 1,9% in acest an, dupa o scadere de peste 7% inregistrata in 2009, dar anul viitor o sa revina pe crestere, sustine seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks (foto). Scaderea economica din acest an este influentata de cererea slaba de pe plan intern si de inundatiile severe din intreaga tara.

Majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale va conduce la o scadere a cererii desi aceasta era deja foarte slaba. Mai mult, va conduce si la cresterea ratei inflatiei astfel ca puterea de cumparare a romanilor va scadea. Castigul salarial mediu net al romanilor a fost in iunie de 1.422 lei, in scadere cu 0,4% (6 lei) fata de luna mai, adica s-a situat la aproximativ 335 de euro.

"Cererea interna slaba si incertitudinile economice din regiune au continuat sa impovareze cresterea economica, desi semne de relansare se pot observa in cateva sectoare. Inflatia se va majora temporar la 7-8% datorita ajustarii TVA. Aceasta crestere nu este de natura monetara si, in consecinte, ne asteptam ca inflatia sa revina in interiorul intervalului tintit de banca centrala pe parcursul anului 2011", a precizat Franks.

Seful misiunii FMI in Romania sustine ca redresarea economica reala o sa devina vizibila de la finalul acestui an, iar in 2011 economia va inregistra o crestere de aproximativ 1,5 - 2%.

"Activitatea economica pare sa iasa din zona negativa. Sunt indicii ca a existat crestere economica pozitiva in trimestrul al doilea din acest an, dar care o sa devina negativa in trimestrul al treilea, inainte ca relansarea sa demareze in mod real catre finalul anului. In consecinta am revizuit in jos prognoza de crestere economica pentru Romania la minus 1,9% in 2010. Anul viitor cresterea economica ar trebui sa se situeze intre 1,5 – 2%", a declarat Jeffrey Franks.

Estimarile economistilor sunt insa mult mai pesimiste si indica o scadere economica chiar si de 3% in acest an.

Raiffeisen Bank Romania a revizuit luna trecuta estimarea privind contractia economiei in 2010, de la 2% la 3%. Principala cauza a contractiei este reprezentata de majorarea TVA, care va duce la o scadere mare a consumului, arata analistii Raiffeisen.

Citeste si Top prognoze de scadere economica. Cat timp mai ramane Romania in recesiune?


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri