3 / 4

Discutiile privind un nou acord sunt premature

Discutiile privind un nou acord al Romaniei cu Fondul Monetar International sunt premature, indiferent daca ar fi vorba de un simplus acord sau de unul care sa implice si un nou imprumut. Este prematur ca Guvernul Romaniei sa se gandeasca la un nou acord cu Fondul Monetar International, sustine seful misiunii FMI in Romania, in conditiile in care actualul acord cu Fondul se va incheia abia anul viitor in mai.

Pe de alta parte, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, sustinea recent ca discutiile pentru un nou parteneriat cu FMI si Comisia Europeana ar putea incepe la urmatoarea misiune de evaluare, in luna octombrie. Tanasescu este de parere ca Romania nu va avea nevoie totusi si de un nou imprumut.

Economistii sustin ca Fondul nu ne poate acorda un nou imprumut deoarece expunerea sa pe Romania este deja ridicata.

Jeffrey Franks a mai spus ieri ca Banca Nationala a Romaniei nu este nevoita sa inaspreasca strategia de politica monetara ca urmare a presiunilor inflationiste generate de majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%.

"Ne asteptam ca efectul majorarii TVA sa se disipeze in a doua jumatate a anului viitor, dar nu credem ca politica monetara a BNR trebuie sa fie inasprita", a explicat Franks, adaugand ca estimeaza ca rata inflatiei se va situa intre 7,5% si 8% ca urmare a majorarii cotei TVA de la 19% la 24%.

Estimarea bancii centrale indica un maxim al ratei inflatiei de 8% dupa majorarea cotei TVA.

Consiliul de Administratie al BNR a decis ieri mentinerea ratei dobanzii cheie la 6,25%, precum si pastrarea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri