2 / 6

Ultimul loc in UE in functie de nivelul veniturilor bugetare

Veniturile bugetare au avut o pondere de aproximativ 32 – 33% din Produsul Intern Brut in Romania in perioada 2000-2009, cel mai ridicat nivel fiind inregistrat in anul 2000, cand au reprezentat 33,8%. Anul trecut, veniturile bugetare s-au situat la un nivel de 32,1% din PIB.

La prima vedere putem spune ca nivelul veniturilor este ridicat (o treime din PIB), insa comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeana stam foarte prost. Romania se afla in 2009 pe ultimul loc printre cele 27 de state din UE in functie de nivelul veniturilor bugetare totale ca pondere in PIB. Media la nivelul UE indica o pondere a veniturilor in PIB de 42,2%, iar Suedia se situeaza cel mai bine in clasament cu o pondere de 55,7% in 2009.

Statul roman colecteaza cele mai multe venituri din impozite si taxe (28% din PIB in 2009), mai ales din impozitele indirecte (adica cele suportate de consumatorii finali) si din contributii sociale, incasarile statului din venituri nefiscale fiind reduse (4,1% din PIB).

Ponderea veniturilor fiscale in PIB in 2009:
- Impozite directe = 6,6%
- Impozite indirecte = 11%
- Contributii sociale = 10,4%

Gospodariile din Romania sunt cele care platesc cele mai multe impozite directe, insa desi cota unica de impozit pe venit de 16% a fost introdusa in 2005 (si s-a renuntat la impozitarea progresiva) gradul de conformare la plata al romanilor a scazut drastic fata de 2004. Gradul de conformare la plata a crescut ulterior, dar in 2008 s-a inregistrat o plafonare, semn ca romanii nu sunt dispusi sa plateasca taxe mai mari.

In plus, colectarea impozitelor si taxelor nu este deloc eficienta in Romania, fapt demonstrat prin discrepanta dintre rata de impozitare de 16% a veniturilor gospodariilor si rata implicita de taxare a acestora, de 6% din anul 2008. Practic, desi statul ar trebui sa colecteze 16% din veniturile din economie, autoritatile reusesc sa obtina doar 6%, Romania clasandu-se pe ultima pozitie in UE in functie de rata implicita de taxare a veniturilor.

Rata implicita de taxare este calculata ca raport intre incasarile din impozitul pe venitul gospodariilor (ajustat cu veniturile de capital) si remunerarea salariatilor (conturile nationale).

Statul nu se descurca mai bine nici cand vine vorba de impozitarea companiilor, rata implicita de taxare a acestora fiind de 5,3% in 2008 comparativ cu rata legala de 16%.

La capitolul impozite indirecte statul obtine cele mai mari incasari din Taxa pe Valoarea Adaugata, aceasta fiind suportata de consumatorii finali. Veniturile obtinute din TVA au reprezentat 6,8% din PIB in 2009, an in care consumul deja se afla pe o panta descendenta. Rata implicita a TVA (calculata ca raport intre incasarile din TVA si consumul privat) nu a fost, insa, identica cu cea legala. Astfel, in 2009 cand TVA era de 19%, rata implicita de TVA era de doar 10,8%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri