5 / 6

Ce solutii avem?

Membrii Consiliului Fiscal, care au un mandat pe o perioada de noua ani, au prezentat ieri si o serie de solutii si propuneri pentru rezolvarea problemelor structurale de la nivelul finantelor publice.

1. Consolidarea fiscala, ce presupune reducerea deficitului bugetar preponderent prin reducerea cheltuielilor bugetare. In acest sens
prioritare sunt:

- reducerea facturii sociale prin diminuarea fondului de salarii din sectorul bugetar, reforma sistemului de pensii (pe baza principiului contributivitatii, eliminarea pensiilor speciale si cresterea varstei de pensionare efective) si a celui de ajutoare sociale;

- eliminarea risipei si cresterea eficientei in alocarea fondurilor.

2. Imbunatatirea infrastructurii – factor cheie al asigurarii cresterii economice durabile prin:

- absorbtia rapida a fondurilor europene;

- parteneriate public-privat;

- consolidarea fiscala, care va crea spatiu fiscal pentru cresterea cheltuielilor de capital (in acest sens sunt esentiale bugetarea multianuala si elaborarea unei strategii coerente de investitii publice la nivel national si ierarhizarea rationala a prioritatilor la nivel local).

3. Definirea prioritatilor in ceea ce priveste veniturile publice astfel:

- reducerea evaziunii fiscale;

- eliminarea exceptiilor si cresterea bazei de impozitare;

- simplificarea sistemului de taxe;

- alinierea impozitelor pe avere la standarde europene;

- cresterea veniturilor nefiscale prin mai buna administrare a activelor aflate in proprietatea statului sau a celor concesionate si cresterea redeventelor pentru exploatarea resurselor naturale.

4. Elaborarea unei strategii coerente de management a datoriei publice

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri