3 / 6

Romanii nu vor sa scoata mai multi bani din buzunar pentru asigurari sociale

Evaziunea fiscala in domeniul contributiilor de asigurari sociale este una dintre cele mai mari probleme cu care trebuie sa se confrunte statul roman la ora actuala.

Desi nivelul cotelor totale de contributii sociale din Romania platite de catre angajatori si angajati s-a redus in 2009 la 43% fata de 55% cat era in 2001, gradul de conformare la plata al contribuabililor este foarte redus.

Incasarilea statului din contriutii sociale reprezentau in 2009 doar 10,4% din PIB, in timp ce media Uniunii Europene era de 12,6%, ocupand locul 20 in clasamentul celor 27 de state membre. Cel mai bine la acest capitol se claseaza Franta, unde ponderea in PIB a veniturilor din contributii sociale era de 18,3% in 2009.

Pe de alta parte, rata implicita de taxare in cazul contributiilor la asigurarile sociale a fost de doar 24,8%, semn ca angajatorii si angajatii romani nu vor sa scoata mai multi bani din buzunar pentru asigurarile sociale.

Romanii considera ca nivelul contributiilor pe care le platesc la bugetul asigurarilor sociale este prea ridicat, cel putin comparativ cu cel inregistrat in alte state, motiv pentru care incearca sa evite aceste obligatii fiscale. Spre exemplu, in tara vecina Bulgaria cota totala de contributii la asigurarile sociale a fost de 30,5% in 2009, cu aproape 14 puncte procentuale mai redusa decat in Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri