4 / 5

Investitorii straini: Agricultura trebuie salvata

Agricultura este un al domeniu extrem de important pentru dezvoltarea economia a tarii, iar reprezentantii CIS considera ca daca Romania ar atrage fonduri europene in valoare de 150 de milioane de euro anual, pana in 2015, efectele imediate ar fi reducerea deficitului comercial si a inflatiei. Totul cu un nivel al costurilor la buget de doar 0,03% din PIB.

“Romania trebuie sa faca destul de mult pentru avea o agricultura competitiva. In primul rand, ar trebui sa creasca gradul de absorbtie a banilor europeni. De asemenea, banii care au fost alocati si neutilizati, ar trebui realocati catre alti beneficiar. Mai mult, ar trebui sa existe o centralizare mult mai buna a modului in care sunt distribuite fondurile europene”, spune Jean Valvis (foto), presedinte Valvis Holding si membru in boardul CIS.

Agricultura locala ar avea de castigat si daca ar exista o infrastructura de irigatii suficient de dezvoltata pentru a sustine exploatarea corecta a celor 12 milioane de hectare de pamant existente in Romania.

“Ar trebui ca suprafetele de pamant sa poate fi comasate. 96% din fermele din Romania au mai putin de 1,5 hectare de pamant. Daca nu am suficienta suprafata pentru a o exploata, de ce sa-mi cumpar tractor?”, subliniaza Valvis.

Alte masuri pe care le propun reprezentantii CIS pentru dezvoltarea agriculturii sunt exploatarea potentialului agriculuturii bio si al agroturismului si mentinerea ratelor TVA la un nivel scazut pentru produsele alimentare de baza.

In majoritatea tarilor dezvoltate din UE, nivelul TVA este mai scazut pentru produsele alimentare de baza. Mentinerea nivelului TVA pentru produsele alimentare de baza la acelasi nivel cu cel al produselor de lux incurajeaza evaziunea fiscala la nivelul materiilor prime din agricultura. In acest scop, un nivel rezonabil al TVA pentru produsele de baza din agricultura va duce la cresterea investitiilor in agricultura”, sunt de parere reprezentantii CSI.

Toate masurile care ar duce la valorificarea potentialului din agricultura ar trebui inglobate intr-un plan national.

Un element care lipseste in Romania este un plan pe zece ani, in care sa fie incluse masuri pentru redresarea agriculturii. E nevoie de un astfel de plan, deoarece mandatele politice sunt de patru ani si nimanui nu-i pasa de ceea ce se intampla dupa”, mai spune Valvis.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri