3 / 5

Privatizarea companiilor va duce la redresarea economiei

Specialistii de pe piata de capital afirma ca nu trebuie cautat un moment oportun pentru privatizarea prin piata de capital, “cu cat mai repede cu atat mai bine”.

"Nu trebuie sa asteptam un anumit moment potrivit. In Polonia privatizarile prin bursa au continuat in 2009 si 2010, in plina criza. Important mi se pare ce obiectiv urmareste Guvernul. Daca banii obtinuti se vor duce in investitii publice care vor redemara economia, atunci mi se pare ca atingerea acestui obiectiv justifica din plin proiectele de privatizare avute in vedere si golesc de continut discutiile privind momentul cel mai potrivit pentru aceste listari", a declarat Laurentiu Ciocirlan (foto), directorul departamentului de oferte primare in cadrul Raiffeisen Capital&Investment.

Florin Ilie, director diviziei de piete de capital din ING Bank Romania, este de parere ca privatizarea economiei trebuie sa se faca nu doar repede, ci si eficient. “Nu trebuie sa avem 4-5 listari de companii de stat in acelasi timp, ofertele trebuie sa aiba o anumita secventialitate pentru ca piata are nu are puterea sa le absorba pe toate”, explica Ilie.

Privind vanzarea participatiilor pe care statul le are in cadrul companiilor deja listate la Bursa de Valori Bucuresti, specialistii sustin ca interesul va exista, intrucat sunt companii cu rezultate financiare bune si stabile din punct de vedere economic.

“Interesul investitorilor pentru companiile care vor fi privatizate va tine de pret, insa cred ca vor fi primite bine de catre piata. Totusi, exista o anumita capacitate de absorbtie a pietei si important este ca banii obtinuti sa se duca in investitii”, apreciaza Florin Ilie.

Chiar si Mark Mobius, presedintele executiv al Franklin Templeton, afirma ca privatizarile vor stimula piata locala de capital si economia locala.

“In opinia mea, privatizarea in Romania nu reprezinta o exceptie si va ajuta piata de capital sa devina mai lichida, eficienta si productiva. Un grad de transparenta mai mare, standarde de raportari mai bune si mai multe oportunitati va atrage atat investitori locali, cat si straini la Bursa de Valori Bucuresti”, scrie Mobius pe blogul sau personal.

El mai explica faptul ca asa cum Bursa din Varsovia este un punct central pentru Europa Central si de Est, Bursa de Valori Bucuresti se poate transforma in centrul Europei de Sud-Est prin majorarea lichiditatii.

Citit in slide-ul urmator cat ar putea statul sa obtina din vanzarea participatiilor la principalele societati listate la Bursa de Valori Bucuresti, dar si a celor mai mari companii din economia romanesca.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri